Jennifer Probstová - Manželská smlouva


Doby, kdy manželství bylo pouhou obchodní smlouvou dávno minuly. V současnosti emancipace dosahuje vrcholu, takže dívka si může manžela svobodně vybrat a jakémukoliv muži říci ne, aniž by byla osočena, že si ničí budoucnost. Alexa však možnost svobodné volby nemá. Její rodina má finanční obtíže a brzký sňatek s bohatým mužem je jediná šance na záchranu rodičovského domu.


Nick Ryan je pohledný třicátník, který si rád užívá života i žen, ale odmítá se vázat. Právě z toho důvodu zahrne jeho strýc do závěti bod, který budoucímu dědici není právě po chuti. Musí se totiž oženit a to tak, že rychle. Navíc tento svazek musí trvat aspoň rok. Nick má s rodinnou firmou ambiciózní plány a nic ho nedokáže přimět, aby se jich vzdal. Dokonce ani představa vstupu do tolik nenáviděné instituce manželství.

Nick a Alexa se znají z dob svého dětství. Neviděli se třináct let, vlastně o sobě nejspíš ani neslyšeli. Aktuální situace je však jejich šancí. Alexa potřebuje peníze a Nick manželku. Není nic snazšího, než uzavřít obchodní dohodu. Jeden rok předstírat šťastný pár, a potom budou oba volní. Podmínky jsou jasně stanoveny hned na začátku, aby se ani jeden z manželů nemohl později vymlouvat. Dvanáct měsíců je však dlouhá doba, během níž se může mnohé změnit. Jak těžké může být všechny podmínky smlouvy dodržet?

Alexa je sebevědomá mladá žena se slušně našlápnutou kariérou, milující rodinou a odzbrojujícím sexappealem. Má v povaze mít ráda lidi a věřit jim, stejně jako naklonit si je na svoji stranu. Věří v hodnoty tradiční rodiny, přesto kývne na nabídku, která je všechno, jen ne tradiční. Nick je totiž Alexiným přesným opakem. Alespoň co se plánů do budoucna týče. Žení se z povinnosti a nechce rodinu. Nevěří, že šťastná manželství existují, nevěří na věrnost ani monogamii. Zkrátka zosobňuje to, co by si Alexa nikdy nevybrala, kdyby měla šanci si zvolit.

Jak se můžou dva lidé, kteří jsou jako oheň a voda, snášet, vzájemně ovlivňovat a měnit, přesně o tom Manželská smlouva je. Postavy nejsou ploché, jak bývá pro červenou knihovnu typické. Všichni sice dobře víme, jak to nakonec dopadne, ale přesto držíme hrdinům palce, aby k sobě našli cestu.

Příběh se čte lehce, rychle plyne a slibně se rozvíjí. Celkem pravidelně se střídá pohled Alexy a Nicka, takže se čtenář může na stejnou situaci podívat ze dvou úhlů pohledu a díky tomu i lépe chápe pohnutky hlavních hrdinů. Příběh se odvíjí tím správným tempem, jiskření mezi hlavními hrdiny je střídáno vtipnými scénami. Navíc celá atmosféra knihy je velmi příjemná, takže dokáže vykouzlit úsměv na rtech a příjemný pocit neodezní ani po jejím dočtení.

Osobně na Manželské smlouvě shledávám jen jednu nepatrnou chybičku - je příliš krátká. Těch dvě stě stran uteče jako voda a člověk marně listuje a hledá nějaká další slova. Ikar však v budoucnu chystá volné pokračování, v němž se objeví někteří původní hrdinové. Tak uvidíme, na co se můžeme těšit. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat