Rick Riordan - Rozhodující bitva


Blíží se konec světa a naši hrdinové jsou jediní, kdo dokáže odvrátit katastrofu. Jak překvapivé zjištění. Vtip je v tom, že ani Sadie ani Carter nemají nejmenší tušení jak na to. Zvlášť když jejich nepřítel, vládce chaosu had Apop, odstraní ze světa všechny rukopisy, které mohly poskytnout vodítka k jeho zničení. Ano, zdá se, že i neporazitelný chaos může mít z něčeho strach. 

Poslední půl rok se Carter a Sadie honí za přízrakem naděje v podobě starobylého svitku zcela marně. Kamkoliv dorazí, objeví se i Apop a dělá to, co umí nejlíp. Všechno ničí. Za sourozenci tak zůstávají trosky budov a desítky mrtvých. A přestože jejich poslední mise v texaském Dallasu dopadne stejně špatně, nebo dokonce ještě hůř než předchozí, objeví se alespoň malá jiskřička naděje, že svět nezanikne. Pokud sourozenci Kaneovi stihnou během pouhých tří dnů několik zdánlivě nemožných úkolů. 

Brooklynský dům, newyorská základna egyptských mágů se zatím slibně rozrůstá. Mezi osadníky jsou naši staří známí jako třeba Walt stižený záhadnou chorobou nebo Felix, který z jakéhosi nepochopitelného důvodu zbožňuje tučňáky. Přibyla však celá řádka nových, z nichž někteří ještě ani nedosáhli školního věku a výuku magie podstupují se svolením rodičů. Pod velením Cartera, Sadie a kočičí bohyně Bastet následují dlouho zakázanou stezku bohů. Což způsobuje jenom další problémy. 

Když se změní pravidla, ne každý je ochotný přistoupit na novou hru. A proto se najednou vyrojí hromada falešných hráčů, respektive rebelů, kteří prohlašují, že Kaneovi vedou mágy na scestí a je třeba je zničit. Jeden by si řekl, že hrozba konce světa je dost silné kafe sama o sobě. Ale mraky vzbouřenců k tomu? To už chce vážně pevné nervy. 

Za tři díly stihli Cartera a Sadie vyrůst a stát se z dětí závislých na rodině samostatnými osobnostmi. Bez rodičů, odkázáni jen jeden na druhého, se musí poprat se všemi nástrahami, které je ve světě čekají. Nemluvě o osobních krizích, které prožívají. Zkuste se proměnit v amerického teenagera disponujícího kouzelnou mocí a možná pochopíte, co to znamená mít těžký život. 

Je pěkné pozorovat, jak postavy dospívají a to především duševně. Uvědomují si svou zodpovědnost a neutíkají před ní. Na jednu stranu by měli mít nárok na poklidný život jako tisíce jejich vrstevníků. Jenže oni nejsou obyčejní. Jsou vyvolení a velká moc s sebou přináší i velkou zodpovědnost. Můžete ji buď přijmout, nebo se postupně nechat zničit. Svět je totiž krutý a neodpouští slabochům nebo těm, kteří neumí svých schopností využít. 

Děj plyne svižně. Střídá se vyprávění z pohledu Cartera a Sadie, takže člověk si postupně skládá dohromady celý příběh, jednotlivé střípky do sebe začnou zapadat a nakonec všechno perfektně pasuje. Některá zjištění jsou trochu překvapivá, jiná čtenář čeká, v další tajně doufá. Důležité však je, že v konečné podobě je všechno logické a nikde nic neskřípe. 

Je vidět, že Riordan má svůj svět promyšlený a výborně se v něm orientuje. O mytologii a starověkém Egyptě se z Kroniky Cartera Kanea dozvíte možná víc než z učebnice dějepisu. A rozhodně si i víc zapamatujete. Mytologie tvoří důležitou součást dějin všech starověkých států a Riordan ji podává nesmírně poutavě. Navíc své čtenáře nezahlcuje informacemi, ale spíše podtrhává zajímavé detaily. 

Riordanova egyptská série si u mě vede dobře. Je čtivá, zábavná, a přestože je určena spíše mladším čtenářům, skutečně mě bavila. Tento autor je totiž skutečný mistr pera. Teď na mě na poličce čeká třetí díl Bohů Olympu, a když nad tím uvažuju, vkrádá se mi do mysli otázka - odhodlá se Riordan své dva světy, tedy egyptský a řecko-římský, někdy propojit? Rozhodně by to mohlo být zajímavé. Zvlášť když se v Kronice Cartera Kanea objevily jisté náznaky. Tak se nechme překvapit. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat