Jenny Colgan - Rosiin sladký krámek snů


Říkali jste si někdy, jaké by to bylo vést obchůdek se sladkostmi? Trávit celé dny obklopeni cukrovinkami všeho druhu, plnit zákazníkům i ta nejpodivnější přání a těšit se z dobrého pocitu, že právě vy můžete zpříjemnit jejich den? Co když jste však po ničem podobném ani náhodou netoužili a najednou vám tahle skutečnost tak nějak spadne do klína? Rosie zvyklá na ruch velkoměsta se najednou ocitá v zapadlé vesničce na severu Anglie, kde se má postarat o starou tetu i její krámek se sladkostmi. A její život začne nabírat zcela nečekaný nový směr.

Rosie možná není v životě úplně šťastná, ale rozhodně je spokojená. Žije v malém útulném londýnském bytě se svým přítelem, pracuje jako pomocná zdravotní sestra a pokud má náhodou chvíli volna, ráda se uvelebí na pohovce s pizzou a nějakým prima filmem. Její domácí štěstí má však být velmi záhy narušeno. Její stará prateta totiž prodělala operaci kyčle a potřebuje někoho na výpomoc. Samozřejmě dočasně. Rosie není z té představy zrovna dvakrát nadšená, ale nakonec se rozhodne žádosti své matky vyhovět a vydává se na sever Anglie. 

Lipton je malé, zdánlivě zapomenuté městečko, kde zhruba tři sta dní v roce prší a kde si každý vidí do talíře. Všemožné klepy se tu šíří rychlostí blesku a k jejich vzniku stačí málo. Třeba být tady cizinkou. Rosie je odhodlaná všechno tady co nejrychleji vyřídit a vrátit se zpátky domů do Londýna. Záhy se však ukazuje, že to možná nebude jen tak. Z tety se vyklube nerudná stařenka a její krámek se sladkostmi je v zoufale zanedbaném stavu. Na Rosie čeká v Liptonu skutečně hodně práce. 

Příběh se z větší části odehrává v současnosti a sleduje osudy Rosie v Londýně a následně v Liptonu, román však obsahuje rovněž druhou časovou rovinu zasazenou do druhé světové války, v níž se čtenáři seznamují s Rosiinou tetou Lilian zamlada, a také krátké textíky a recepty věnované sladkostem. 

Rosie je typickým městským dítětem, které si na vesnici neumí poradit. Obtížně se sžívá se zdejším rozmarným počasím, klevetivými sousedy i skutečností, že chytit tady mobilní signál chce pořádnou dávku štěstí. Daleko od rušivých vlivů, přátel a partnera má však Rosie spoustu času přemýšlet sama o sobě a pochopit, co od života vlastně chce. Cesta na sever se tak pro ni stává jakousi cestou za poznáním sama sebe a možností, jak se svým životem konečně pohnout tím správným směrem. 

Lilian je pořádně tvrdohlavá stará dáma, která nesnáší pocit, že je odkázaná na dobrodiní druhých. Má v sobě ohromnou hrdost, jíž se jen tak nevzdá, a taky pořádně břitký jazyk. Pochopit, co tato dáma skrývá za pevnou vnější skořápkou, vyžaduje trochu námahy. Lilian za sebou má dlouhý a pohnutý život, nemluvě o ranách, které v minulosti utržila. A které ji výrazně poznamenaly. 

Krom dvou výše zmíněných dam se v románu nachází celá řada dalších svérázných postaviček, které reprezentují rozmanité lidské druhy. Máme tady veganskou biomatku, škarohlídského zubaře, sympatického doktora, zamračenou mlékařku... A ve výčtu by se dalo pokračovat. Všechno jsou to lidé dotvářející malebný kolorit Liptonu a představující velmi zajímavé typy osobností. 

Román je napsán ve třetí osobě a povětšinou je vyprávěn z pohledu Rosie, v pasážích z minulosti je na příběh pohlíženo prostřednictvím Lilian, která také čas od času ukáže ze své perspektivy nějakou událost v přítomnosti. Do příběhu se čas od času promítá také stanovisko některé z dalších postav, jedná se však spíše o krátké vsuvky či komentáře. V první osobě jsou napsány části některých receptů nebo komentářů ke sladkostem. 

Rosiin sladký krámek snů je, jak už název slibuje, sladkým čtením a milým pohlazením po duši. Kniha má od všeho trochu - najdete tady rodinnou historii, spletité milostné vztahy, přátelství, hledání sama sebe... Autorka dokázala vytvořit na první pohled nesourodou směs, která však ukrývá milý, humorný příběh, jenž čtenáře rozhodně potěší. A taky v něm vyvolá chuť na nějakou tu cukrovinku. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat