Jessica Khoury - Zakázané přání


Příběh o Aladinovi v nějaké podobě známe asi všichni - ať už nám jej rodiče vyprávěli před spaním, přečetli jsme si ho v Pohádkách tisíce a jedné noci nebo viděli Disneyho animovaný film. Ve všech verzích vždycky figuruje chudý zlodějíček Aladin, který najde kouzelnou lampu s džinem, s jehož pomocí se mu povede získat srdce i ruku princezny, a všichni žijí šťastně až do smrti. Ale... co když v lampě bude namísto džina džinka? 

Zahra trčí v lampě už pět století a čeká, až se objeví nový pán, který by ji z ní osvobodil. Vzhledem k tomu, že je pohřbená v pískem zanesených ruinách města, se to však nezdá moc pravděpodobné. Přesto se jednoho dne v diamantové zahradě, kde její lampa leží, objeví mladík a jediným přetřením ji vypustí na svobodu. Tedy... svobodu jen zdánlivou. Zahra totiž zůstává otrokem lampy a musí svému objeviteli splnit tři přání. A za každé z nich se platí daň. 

Aladin je pouliční zloděj, který přišel o rodiče, a jeho život pohání touha po pomstě. Rád by viděl trpět a umírat muže, který chladnokrevně popravil jeho otce a matku. Když se tedy setká s džinkou, zdá se, že ke splnění jeho přání je pouze krůček. Džinové coby bytosti nesmírné nadzemské síly totiž mohou bez mrknutí oka vyplnit jakoukoliv lidskou žádost. Tváří v tvář nepříteli však Aladin nedokáže své přání vyslovit a jeho hon za pomstou nabývá zcela nových rozměrů. 

Autorka se rozhodla inspirovat pro svoji knihu Zakázané přání arabskými pohádkami a mytologií. Půjčuje si dobře známý příběh o Aladinovi, ovšem doplňuje jej o nové zápletky a především prohlubuje jeho mytický základ. V jejím pojetí jsou džinové potomky bohů a dělí se podle jednotlivých živlů na ohnivé ifríty, zemské ghúly, vodní maaridy a vzdušné sily. Nad nimi potom stojí šejtáni, nejmocnější ze všech, vládnoucí ohromnou magií, měnící podobu a ovládající okolní svět. Pro všechny bez výjimky však platí jedno pravidlo - nezamilovat se do člověka. Kdokoliv se odváží věnovat svou lásku smrtelníkovi, na to tvrdě doplatí. 

Kolem džinů se splétá jejich vlastní historie plná zrad a záští. Nikdy nejsou svobodní, podvolují se vůli svého nejvyššího pána a oddaně mu slouží. Jen on je může naplno ovládat, dát jim jakýkoliv rozkaz či je dokonce stvořit. Na oplátku nežádá nic víc, než jejich poslušnost. A každého, kdo se mu pokusí vzepřít, bez milosti zlikviduje. 

Příběh je vyprávěn v první osobě prostřednictvím džinky Zahry. Čtenář všechno vidí jejíma očima, skrz její vzpomínky se dostává hlouběji do minulosti a postupně rozpřádá husté předivo vztahů a pravidel, které mezi džiny existují. Díky tomu se také mění jeho názor na hlavní hrdinku, která je při prvním setkání nemilosrdnou mocnou bytostí využívající lidi pro svůj prospěch, čím déle však s ní jste, tím lépe chápete, že má taky city, a poznáváte jejich skutečnou hloubku. A zas a znovu se přesvědčujete o tom, že láska je to nejsilnější, co lze v životě poznat. 

Zakázané přání je velmi povedeným retellingem známé pohádky, který využívá jejích motivů a modifikuje si je potřebným způsobem. Nečekejte žádné hluboké čtení. Jedná se spíš o oddechovou romantickou fantasy s pohádkovou atmosférou. Ale pokud si chcete trochu odpočinout a dopřát si tak trochu jiného Aladina, je to rozhodně dobrá volba.

Žádné komentáře:

Okomentovat