Thomas Hardy - Tess z d'Urbervillů


Příběh chudé venkovské dívky z viktoriánských časů, která se musí rvát s těžším osudem, než si zaslouží. Na téměř pěti stech stranách prezentuje autor životní styl nemajetné vrstvy, stejně jako celkový společenský úpadek a nekonečnou moc peněz. Každý se žene za tím, aby byl mocnější, bohatší a důležitější, ovšem někdo bude muset zaplatit. A cena za štěstí je mnohdy neúměrně vysoká. 

Tess je nejstarší dcera rodiny Durbeyfieldových, chudých nájemců žijících pouze z toho, co si vypěstují nebo vydělají překupnictvím. Jednoho dne ovšem otec rodiny zjistí převratnou novinku - jsou potomky dávného rytířského rodu d'Urbervillů. V posledních několika desetiletích sice rodinu postihl úpadek, ale to neznamená, že se nemohou zase povznést nebo alespoň ze svého nového postavení něco vytěžit. Ne příliš daleko od nich totiž žije jistá paní d'Urbervillová, bezpochyby bohatá vzdálená příbuzná. A stačí u ní zatahat za ty správné nitky, aby začala z rukávu sypat horentní sumy. Tess, ač vnitřně nepřesvědčená o správnosti svého poslání, se za ní na přání rodičů vypraví. A tím začíná celá její tragédie. 

Tess je kvůli svému původu do jisté míry omezená a především neskutečně naivní. Netuší, co je to skutečný život a jaká trápení přináší. Osud jí hází pod nohy klacky, které ona vytrvale odsouvá či překračuje, ovšem jednou jí musí dojít síly. Na své životní pouti se setkává s velkým množstvím lidí, nejvíce však její osud ovlivňují dva muži - Alec d'Urberville a Angel Clare. Setkání s oběma je pro ni zásadní a její osud je s nimi trvale provázán. Každý jinak, ale oba stejně ji významně ovlivňují a vymezují jejímu životu pevnou, byť často nerovnou trasu.

Tess z d'Urbervillů je především románem o dvojí morálce viktoriánské doby. Muž se může provinit a dopustit nespravedlnosti na druhých, ale stejně mu vždy bude odpuštěno a jeho prohřešky se smáznou mávnutím ruky. Žena, která jednou pochybí, je navěky ztracena, protože ani sebedelší doba nedokáže vymazat její prohřešek. V díle jsou navíc jasné stopy určitého determinismu prostředí. Dívka z chudých poměrů s rodiči tíhnoucími k alkoholismu je předurčena ke zkáze, ať se tomuto osudu vzpírá sebevíc. 

Není to však jen Tess, kdo chybuje. Oba muži jejího života jsou chodícími příklady špatného úsudku a oběťmi dobové morálky. Každý z nich se na hlavní hrdince těžce proviňuje, byť každý jiným způsobem. Nijak to však neumenšuje bolest, již Tess působí a která ji žene vstříc vlastní osobní tragédii. 

Tess z d'Urbervillů je jímavým příběhem o tom, jak jedna malá chyba dokáže zničit celý život. V příběhu tkví hluboká tragika, a to především v tom, že nevinné oběti jsou nuceny pykat, kdežto skuteční viníci ze všeho vycházejí beztrestně. Román je výpovědí o nedostatku lidskosti ve zkaženém světě, která může vést k fatálním následkům. Výpovědí o životě jedné ženy, jíž byly přisouzeny pouze krátké okamžiky štěstí.

Žádné komentáře:

Okomentovat