Judith O'Brien - Zlatá klec


Jeden z mnoha romantických příběhů odehrávajících se podle jedné a té samé šablony. Aneb jak chudá dívka ke štěstí přišla. Kniha nijak výrazněji nevybočuje z běžného průměru, přesto dokáže zaujmout. 

Konstance Lloydová je okolnostmi připravena prakticky o všechno - majetek, postavení, rodinu... Když v roce 1865 skončí boje občanské války a Jih se pomalu zotavuje z utrpěné porážky, Konstance je na dně svých sil. Všeobecný soucit je nesnesitelný, protože stejně nikdo nepomůže. Poslední nadějí jsou pro ni vzdálení angličtí příbuzní, kteří se nakonec ukážou jakou dívčina spása. Pomohou jí sehnat místo guvernantky v bohaté rodině a Konstance tak odjíždí vychovávat příští šlechtice do staré konzervativní Anglie. 

Čas letí, od konce války Severu proti Jihu uplynulo devět let a život krásné Američanky se na evropské půdě změní. Díky své nepřehlédnutelné kráse se stane snoubenkou mladšího vévodova syna. A začnou se dít věci. Protože už brzy má mít dívka vysoké postavení, je dohodnuto, že se přestěhuje do vévodova domu. Vévodkyně, matka jejího snoubence, jí totiž má zasvětit do vysokého světa anglické šlechty. Především však hodlá těžit z její přítomnosti. Zdá se totiž, že Konstance zaujala samotného následníka trůnu. 

Jak se nakonec ukáže, cesta může být dobrodružnější, než celý pobyt. Konstance je doprovázena nejlepším přítelem svého snoubence, Josephem Smithem, a přepadnou je. Ovšem ukáže se, že Konstance je žena schopná poradit si v jakékoliv situaci. Chudáci lapkové tak utečou a ještě děkují policii, že je chytla. Oba cestovatelé jsou zachráněni. I když... Nebezpečí nemusí vždycky přijít zvenku. 

Konstance se tedy dostane do svého příštího domova a začne plnit úkol snoubenky vlivného muže. Díky svému americkému původu připadá všem okolo jako roztomilé exotické zvířátko. Navíc se zdá, že jakýkoliv nedostatek se dá cizí národností omluvit. Ukazuje se však, že život v přepychu může být sice maximálně pohodlnou, ale přesto pevnou zlatou klecí. 

Hlavní hrdinka Konstance Lloydová je žena schopná úplně všeho. Je krásná, bystrá, inteligentní... a odhodlaná jít si za svým. Má nekonečnou trpělivost pro práci s dětmi, zároveň však zvláštní osobní kouzlo, které k ní lidi táhne. Dokáže okouzlit kohokoliv. Klidně i královnu. Život se s ní často nemazlí, ona však všechny nesnáze překonává a nakonec z nich vychází ještě silnější. 

Krom okouzlující dívky se však v příběhu objevují i další postavy. Především dva muži jejího života, mezi nimiž musí volit. Ano, i tady se objevuje tolik oblíbený milostný trojúhelník, postupem času rozrostlý na mnohoúhelník o spoustě vrcholů. Filip Hastings je mladý, ambiciózní muž snažící se prosadit v politice. K tomu, aby upevnil a snad i povznesl své postavení, potřebuje ženu. A to pokud možno takovou jako Konstance. 

Joseph Smith je Filipův nejlepší přítel, na rozdíl od něj však nevidí smysl života v bezcílném povalování a očekávání toho, co mu život přinese. Rád se vydává naproti novým zítřkům, nadšeně bádá a často se tak, i když neúmyslně, vystavuje nebezpečí. Každý dobrý čin totiž bude po zásluze potrestán. Ale na druhou stranu, k nikomu nebude Štěstěna nakloněna zády věčně. 

Zlatá klec je napsaná celkem čtivě, na to že se jedná o "podřadný" žánr červené knihovny tady ani není tolik chyb. Autorka se sice občas potýká s jistou vyjadřovací neobratností, jak jinak si vysvětlit jedno slovo, zopakované v jediné větě třikrát, tato neobratnost však není až tak častá. Naštěstí. V opačném případě bych totiž knihu nejspíš odložila. Díky bohu zde zapracoval i relativně kvalitní korektor, protože překlepy jsem napočítala jenom dva či tři. 

Přesto mi na stylu, jakým byla kniha napsaná, něco vadilo. Občas volba slov, jindy určitý slovní obrat... Tohle všechno dohromady mě při čtení dost zpomalovalo. Ne že by Zlatá klec byla napsaná až tak špatně. Spíš mám radši trochu jiný styl. 

Celkově z toho román vychází docela slušně. Není to žádný zvláštní zázrak, není to však ani úplné zklamání. Jako příjemnou oddechovku na odreagování mohu s klidným srdcem doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat