Kasie Westová - Po tvém boku


Když jde člověk studovat do knihovny, rozhodně neočekává, že ho tam zamknou. Zvlášť když u sebe nemá ani telefon, aby si zavolal pomoc. Jedna noc by se asi dala vydržet, vždyť knihovníci brzy ráno přijdou a všechno bude v pořádku. Jenže má to jeden háček. Kvůli celostátnímu svátku knihovna neotevře dřív než v úterý. A když máte pátek večer, čekají vás dlouhé tři dny... 

Autumn se těsně před zavírací dobou knihovny rozhodla skočit si na toaletu, rozhodně však nepočítala s tím, že ji v knihovně někdo zamkne. Dívka je přesvědčená, že její přátelé se po ní brzo začnou shánět, ti však odjedou na víkend do hor bez ní a zdá se, že ji nikdo nepostrádá. Autumn navíc nechala všechny svoje věci u nich v autě, takže ani nemůže nikoho kontaktovat a zavolat si pomoc. Vypadá to na hodně dlouhou noc plnou nudy, protože co může člověk dělat v knihovně bez připojení k internetu? A situace se jenom zhoršuje. Dívka totiž zjistí, že knihovna má být uzavřena celý víkend. Místo jediné noci ji tak na tomhle děsivém místě čekají hned čtyři. A to ještě netuší, že tu není sama. 

Dax přišel do knihovny přespat a rozhodně tu neplánoval uvíznout na celý víkend. Když už k tomu však došlo, nedá se nic dělat. Aspoň bude mít spoustu příležitostí v klidu si číst. Rozhodně však nečekal, že se tu s někým setká. A ani Autumn není z jeho společnosti nadšená. Dax má totiž příšernou pověst, možná je i nebezpečný. Jak však ubíhá čas, oba zjišťují, že se ve svých vzájemných předsudcích možná přece jen trochu pletli. Může však jejich rodící se přátelství přečkat realitu světa za zdmi knihovny? 

Román není svým námětem ničím výjimečným, v podstatě si hraje s tématem hodná holka / zlý kluk, kteří se učí navzájem se poznat a zbavit předsudků. Do hry vstupuje i klasický americký středoškolský systém, kde se lidé dělí do skupin, jež koexistují vedle sebe, ale málokdy se nějak důvěrněji stýkají. Hranice mezi nimi jsou propustné jen minimálně. Tento svět je poněkud černobílý, ovšem na stránkách knihy funguje dobře, byť místy poněkud přehnaně idealisticky. 

Zajímavé a ne úplně běžné je využití hlavní hrdinky z úzkostnou poruchou. Ta sice není život ohrožujícím problémem, ale dokáže člověku pěkně znepříjemnit každodenní existenci. Autorka se snaží vykreslit, jak na takto nemocného člověka působí stresové situace, a docela se jí to daří. Vzhledem k tomu, že příběh je vyprávěn v první osobě z pozice Autumn, dokáže se čtenář vžít do její situace a představit si její nezáviděníhodné úzkostné záchvaty. Jistě, v popisech těchto momentů jsou rezervy, ale kniha není ani psychologickým románem ani učebnicí psychologie. 

Příběh plyne velmi rychle, některé dějové zvraty jsou poněkud překvapivé a místy možná na hraně uvěřitelnosti, přesto příběh jako celek dobře drží pohromadě. Díky nesmírně čtivosti si navíc dokáže udržet čtenářovu pozornost od první do poslední stránky. 

Po tvém boku je nenáročným dívčím románem spíše pro mladší čtenáře, který však dokáže potěšit i ty, kteří už teenagerovským letům odrostli. A v každém knihomolovi zaručeně vyvolá nutkání uvažovat o tom, co by si počal, kdyby mohl strávit celý víkend zamčený v knihovně.

Žádné komentáře:

Okomentovat