Kelly Oram - Cinder & Ella


Ella měla příjemný, byť ne ideální život. Vyrůstala s matkou, ve škole jí to šlo a nikdy neměla nouzi o kamarády ani rande. A pokud jí něco chybělo v realitě, vynahrazovala si to na internetu, kde vedla blog a dokonce si zde našla báječného kamaráda. To všechno se však dílem okamžiku změnilo. Strašlivá dopravní nehoda Ellu připravila o matku i její bývalý život. Na novém místě a s novými životními zkušenostmi musí začít znovu. 

Od nehody uplynul skoro rok a Ella se pomalu zotavuje z fyzických i psychických ran, které utržila. Víc než polovinu těla jí pokrývají jizvy, při chůzi kulhá a navíc má pocit, že do svého nového života nezapadá. Vzal si ji k sobě otec, jehož deset let neviděla a pro něhož celou tu dobu neexistovala, jejich soužití tudíž rozhodně není pohádkové. Spolu s otcem totiž Ella získává i macechu a dvě nevlastní sestry. A nemůže si pomoct, aby se necítila nechtěná. Naštěstí jí zbývají aspoň střípky bývalého života - především její internetový kamarád Cinder. 

Brian Oliver je miláčkem Hollywoodu. Tím spíš, že právě natočil nový film a vypadá to, že by si za svůj výkon mohl vysloužit Oscara. To by si ale napřed musel trochu vylepšit pověst. A protože prestižní ocenění je lákavým pokušením, rozhodne se Brian přistoupit na fingované zasnoubení se svou hereckou kolegyní Kaylee, které mu poskytne auru dospělosti. Vypadá to, že už je ruka v rukávě, ovšem pak se mu ozve jeho dlouho postrádaná internetová kamarádka Ella. A situace se pořádně zkomplikuje. 

Všichni známe pohádku o Popelce, tudíž si její moderní verzi umíme docela dobře představit. Příběh je skutečně velmi banální a od začátku je jasné, jak skončí, přesto je to příjemné čtení, kterému se po většinu času daří nesklouzávat k plytké romantice. Svou zásluhu na tom nepochybně mají i oba titulní hrdinové. Jejich životy se od sebe sice v maximální míře liší, přesto si jsou velmi blízcí a v mnohém snad i podobní. Jejich charaktery jsou navíc poměrně propracované, takže se s nimi čtenář dokáže ztotožnit. 

Ella je čerstvě dospělá dívka, která už si za život vytrpěla víc, než by zvládl člověk dvakrát tak starý. Nejen že přišla o matku, ale kvůli vážným zraněním i o celý svůj dosavadní život. Každý den musí bojovat s důsledky autonehody i sama se sebou a okolní svět jí to nijak neulehčuje. Není se proto co divit, že Ella má sebevědomí na nule a jen zuby nehty se drží nad vodou. Po malých krůčcích se však přeci jenom učí cítit se ve svém novém životě komfortně. 

Brian může mít všechno, po čem jeho srdce zatouží, protože je to pohledný a navíc slavný a pohádkově bohatý herec. Své postavení si pochopitelně užívá, zároveň však před světem tají svou internetovou identitu Cindera. Díky ní si může zcela upřímně popovídat s Ellou a nemusí se bát žádné přetvářky z její strany. Na jednu stranu je to tak trochu parchant, co sebou nechá manipulovat, rozhodně však má srdce na pravém místě, a pokud mu na něčem vážně záleží, bude se o to prát do posledního dechu. 

Celá kniha je napsána v první osobě a vypravěčkou je povětšinou Ella. V několika kapitolách se však představí také Brian, díky čemuž si čtenář vytváří ucelený obrázek jejich rozdílných světů o povah, které se tak dobře doplňují. 

Autorka nepředestírá jen klasickou teenagerovskou romanci, ale tematizuje i problémy, o nichž by se mělo mluvit, například šikanu. Ella je tyranizovaná a vysmívaná jenom proto, že je "jiná". Prošla si peklem, přišla o svůj bezchybný vzhled i zázemí, v němž nacházela jistoty, ale lidé okolo ní se ji nesnaží pochopit, raději jí ještě víc komplikují život. Autorka poukazuje na praxi amerických středních škol, kde stále fungují rozmanité kliky, které mají silný vliv na popularitu jednotlivých studentů. Stále tu jsou ti hezcí a oblíbení i ti divní a oškliví. A patřit k druhé skupině je nezáviděníhodné, dokonce to může být velký problém. 

Cinder & Ella je pochopitelně především příběhem o lásce, je to však také příběh o překonávání překážek a síle vzájemných pout. Jednotlivé postavy se snaží najít si k sobě cestu, naučit se existovat spolu či aspoň vedle sebe a dospět k vzájemnému porozumění. Pokud tedy hledáte oddechové čtení se šťastným koncem, které však není úplně banální, neměli byste s četbou váhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat