Kelly Oram - Cinder&Ella: Šťastně až navěky


Přes všechna úskalí a překážky se Elle nakonec povedlo najít vysněného prince. Vstup do jeho světa však pro ni může být tvrdým nárazem. Brian Oliver je miláčkem Hollywoodu, obletovanou hvězdou, která k sobě přirozeně poutá pozornost. A jeho sláva teď ulpívá i na Elle. Pokud nechce Briana ztratit, bude se s tím muset nějak vyrovnat. Ovšem cena může být vysoká. 

Brian a Ella se svým pohádkovým příběhem stali vzorem pro desítky dalších párů a tou snad nejpopulárnější dvojicí v Hollywoodu. Ne každý však přichází se svou nabídkou přátelství nezištně. Svět šoubyznysu je krutý a ubližuje těm, kdo nemají dostatečně hroší kůži. Ella zatím ještě nepochopila všechny principy, na nichž funguje, a proto soustavně naráží na problémy. Její život už není ani trochu soukromý a její nově nabytá sláva se přenáší i na další lidi v jejím okolí. Ella se bude muset rozhodnout, co si počne se svým životem, koho si v něm ponechá a koho se naopak zbaví. A především bude muset nalézt způsob, jak se v krutém světě šoubyznysu nenechat úplně zničit. 

Zatímco první díl byl klasickou moderní verzí pohádky o Popelce, pokračování je poněkud přeslazeným příběhem o tom, jak dojít k šťastně až navěky. Celé vyprávění je absolutně předvídatelné, chybí jakýkoliv zásadnější střet nebo dramatičnost. Dokonce se nedočkáte ani žádné výraznější partnerské krize a následného usmiřování, které by dění dodaly šmrnc. Příběh plyne, situace se vrství jedna na druhou, ale chybí spojnice, která by jim dodala nějaký hlubší smysl. Je to sice vyprávění, ale tak trochu bez zápletky. 

Ústřední pro celý příběh je Ella, která se snaží najít sama sebe a vnést si do života rovnováhu. Ještě se nedokázala pořádně smířit s tím, že přišla o matku i zdravé tělo, a už je na ni nakládána další nálož v podobě nevyžádané slávy. S cizí pozorností se však Ella paradoxně umí poprat lépe než sama se sebou. Celá kniha je o její cestě k nalezení nového sebevědomí a dospívání z trochu zmatené puberťačky v relativně nezávislou mladou ženu. Je to však vývoj nesmírně pomalý a pro čtenáře často poněkud iritující. 

Autorka píše stále stejně čtivě a dokáže svým postavám vdechnout život. Román je napsán v první osobě, přičemž opět chvílemi vypráví Ella a chvílemi Brian, tentokrát je však počet kapitol přidělených oběma protagonistům vyrovnanější. Vzájemné špičkování páru opět dokáže vyvolat úsměv na rtech, přeslazené romantiky je ale tolik, až se z ní kazí zuby. 

Cinder & Ella: Šťastně až navěky je milým vyprávěním o tom, jak to s oblíbenými hrdiny prvního dílu bylo dál. Děje je však v románu pomálu, takže by si pohodlně vystačil s polovičním rozsahem. Pokud jste si předchozí knihu oblíbili, pak byste po pokračování nejspíš sáhnout měli. Připravte se však na tak pohádkovou pohádku, až to hraničí s uvěřitelností. Jde o přeslazený příběh bez pořádné zápletky, který si ze zvědavosti přečtete, ale už se k němu nejspíš nevrátíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat