Patrik Hartl - Malý pražský erotikon


Na pražské Babě vyrůstá v době reálného socialismu řadová zástavba a urvat tady místo je pořádně těžké, pokud nemáte ty správné styky. Hlavních hrdinů románu se však tenhle problém netýká. Jeden z nich je totiž slavný a úspěšný fotbalista, ten druhý má pro změnu schopnou matku s významným postelovým přítelem. A tak dojde k tomu, že se Honza se svojí ženou Martou a Zbyněk s manželkou Táňou stanou sousedy. A osudy jejich rodin se na několik desítek let propojí. 

Zbyněk je ambiciózní mladý lékař, který vidí svou budoucnost v chirurgii. Do Táni se zamiluje takřka na první pohled, takže když mu pak oznámí, že je těhotná, je radostí bez sebe a rozhodne se pro ni i jejich budoucího potomka postavit dům. Protože jeho matka shodou okolností spí s významným stranickým funkcionářem, získá lukrativní stavební pozemek v Praze na Babě a po dokončení stavby sem přivede Táňu i s jejich novorozenými dvojčaty Cyrilem a Tomášem. 

Honza je ve světě sportu celebritou, protože má bezchybný kop a dokáže svůj tým spolehlivě dovést k vítězství. Lidi ho mají rádi, uznávají ho, a tudíž je pro komunisty ideální postavou k propagandě. Sice to nejde úplně dohromady s Honzovým přesvědčením, ale na druhou stranu, vládnoucí garnitura po něm nechce nic až tak strašného a výměnou nabízí pěkný domek na dobrém místě. A protože Honzova manželka Marta i dcera Adéla by si nové bydlení zasloužily, fotbalista na nabídku kývne. A životní příběhy obou rodin se pomalu mohou začít proplétat. 

Román je rozdělen do několika částí a popisuje osudy jednotlivých členů obou rodin po několik desetiletí. Začíná počátkem 70. let a končí takřka v současnosti. Do osudů všech zasahuje měnící se režim, prožívají milostná vzplanutí, úspěchy a zklamání a vedou více či méně úspěšné životy v pražských kulisách. Vývoj obou rodin je dalo by se říci zrcadlový. Zatímco Táňa a Zbyněk po prvotních neshodách s režimem a z toho plynoucích problémů zažívají raketový úspěch, Honza s Martou se z výšin svých původních úspěchů pomalu propadají stále hlouběji až takřka na samotné dno. 

Hartl představuje ve svém románu pestrou povahokresbu, byť nezachází příliš do hloubky. Všechny jeho postavy jsou poměrně črtovité, postižené velmi povšechně. Každá má sice svůj vlastní osobitý a nenapodobitelný charakter, zároveň se však u žádné z nich čtenář nedočká jakéhokoliv hlubšího průsaku do jejího vědomí. Seznámíte se s notorickým děvkařem, zapřísáhlým romantikem, citově vyprahlou nymfomankou i utajenou lesbičkou, k žádnému z nich si však nevytvoříte hlubší vztah a jejich osudy po vás tak nějak "stečou". 

Román není klasickým jednolitým příběhem, jedná se spíše o soubor epizod vršících se na sebe. A jak přibývají postavy, přelévá se pozornost autora od těch starších k novým, jimž je postupně dopřáván stále větší prostor. Řada, skoro by se chtělo říct většina, vybraných epizod, se točí kolem sexu v nejrůznějších podobách. Román se v žádném případě nedá považovat za erotický, sex v něm není nijak explicitně popisován, zároveň však v souladu s názvem knihy hraje stěžejní úlohu. 

Hartl píše nesmírně čtivě, jistá povrchnost ve vykreslení postav a celková epizodičnost umožňují využití krátkých, jednoduchých vět, díky čemuž si příběh po celou dobu udržuje svižné tempo. Některé situace působí sice poněkud ošizeně, zároveň však po celou dobu působí jistý kukátkový efekt - jako byste se dívali klíčovou dírkou na krátké výseky cizích životů. 

Malý pražský erotikon je svižným, velmi nenáročným čtením, které pobaví a vykouzlí úsměv na rtech, možná i vzbudí trochu nostalgie při vzpomínkách na vaše vlastní lásky. Rozhodně jde o oddechovou záležitost, u níž můžete příjemně relaxovat. Takže dovolenkové čtení na léto jako stvořené.

Žádné komentáře:

Okomentovat