Kerstin Gierová - Modrá jako safír


Znovu se ocitáme v nitru tajného společenství cestovatelů časem. Gwendolyn se snaží smířit se svým novým životem a nutno podotknout, že lidé okolo ní jí to právě neusnadňují. Především sestřenka Charlotte, do níž byly naděje vkládány tak dlouho a marně. Pořád se nějak nedokáže přenést pes skutečnost, že Gwen je ta výjimečná, ne ona. A pak je tu ještě Gideon... 

Gwen se musí co nejrychleji zařadit do běžného života společnosti Strážců. Problém je v tom, že jí nikdo nevěří, a z toho důvodu ani o ničem neinformuje. Dívka tak sice má plnit předepsanou roli, ale jde to dost těžko, když jí lidé okolo odmítají cokoliv říct. To minimum informací, které má, se však může rozrůst - a to díky vydatné pomoci její kamarádky Leslie. A vlastně nejen jí. Cestování časem totiž může mít řadu výhod. 

Gwendolyn má začít plnit svůj úkol v kruhu Dvanácti, což si vyžaduje jistou spolupráci s hrabětem Saint-Germainem. Mužem, který jí nahání husí kůží. Přesto se vydává do 18. století, aby ho navštívila. Ač ne zcela dobrovolně. Má být představena pod falešnou identitou derbyshirské dívky, kterou v Londýně nikdo nezná. Ovšem nejprve musí perfektně ovládat dobové mravy. A naučit se je skutečně není snadné - zvlášť když je vaším učitelem potrhlý historik, co ví všechno nejlíp a vás považuje za neschopný póvl, a nepříjemná sestřenka Charlotte. 

A aby se situace zkomplikovala ještě víc, je tady Gideon, její neskutečně pohledný a téměř dokonalý společník pro cesty časem. Je těžké trávit s někým podobným čas a přitom si zachovat patřičný odstup a chladnou hlavu. Gwendolyn nemá srdce z kamene a Gidenovi není těžké podlehnout. Je pro ní oporou, zdá se, že ji chápe a možná i miluje. Alespoň jeho chování by to dokazovalo. Jenže co když se ukáže, že všechno je ve skutečnosti jinak? 

Gwen má však ještě jednoho přítele. Díky svému zvláštnímu talentu vidět duchy a taky démony se seznámí s jednou až příliš přátelskou obludkou. Zpočátku ji sice rozčiluje, ale nakonec se ukáže, že nový známý může být užitečný. Nikdo ho totiž nevidí, zato on vidí a slyší všechno. Díky tomu může špehovat a předávat Gwendolyn informace, k nimž by se jinak těžko dostala. 

Ale ani dívka nehodlá jen tak sedět se založenýma rukama. A získává informace, kde se dá. Zajímá ji všechno. Dávné proroctví, jehož je součástí, magie havrana, kterou údajně vládne, ale i osud jejích předků - Paula a Lucy, zrádců, kteří unesli chronograf a tím Strážcům dost zkomplikovali život. Jaké k tomu mohli mít důvody? Zdá se, že řešení může být blíž, než by si člověk myslel... 

Stejně jako první díl, i Modrá jako safír je psána nesmírně čtivě. Člověk se musí hodně snažit, aby knihu odložil. A věřte mi, že ani výmluva na čas tady nezabírá. (Nemívám ve zvyku číst do tří do rána.) Příběh se odvíjí svižně naplněn různorodými akcemi a tajemnými odhaleními. Přitom se na těch zhruba 350 stranách odvíjí průběh pouhých několika dnů - tří nebo čtyř. Vypravěčský talent autorky je neskutečný, stejně jako umění věci pěkně zamotat. A skládat si střípky informací tak, aby daly dohromady ucelený obraz, je vlastně ta největší zábava. Především, když vám postupně dochází význam jednotlivých činů. 

Druhý díl zcela naplnil očekávání a dosáhl laťky nastavené díky Rudé jako rubín hodně vysoko. Nechybí tajemno, romantika, dobrodružství a hlavně miliony nezodpovězených otázek. Snad uspokojivé vysvětlení přinese třetí závěrečný díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat