Lori Nelson Spielmanová - Seznam tajných přání


Přijít o rodiče je vždycky těžké. Zvlášť když se jedná o vaši milovanou matku. O co horší je však smrt maminky, když se vám v den čtení její poslední vůle absolutně zhroutí celý dosavadní život. Brett celá léta dřela v rodinné firmě, byla matce pravou rukou a chystala se po ní převzít místo výkonné ředitelky. Ukáže se však, že Brettina matka měla s dcerou úplně jiné plány. A naplnit podmínky závěti nebude pro mladou ženu vůbec snadné. 

Brett je třicet čtyři, pracuje v rodinné firmě, má skvělého přítele a zdánlivě ideální život. Její zaběhnutý stereotyp ovšem rozvrátí matčina nenadálá smrt a zejména pak její závěť. Zatímco oba Brettiny bratři získají značný podíl na rodinných akcích a nemalou finanční hotovost, na jejich sestru nečeká nic. Respektive, dědictví je pozastaveno a omezeno jednou drobnou podmínkou. Že si Brett splní všechny své dívčí sny. Ve věku čtrnácti let totiž neprozřetelně sepsala seznam dvaceti věcí, jichž chce v životě dosáhnout. Sice ho zmuchlala a vyhodila do koše, ale její matka jej vylovila a dvacet let skrývala, aby jej mohla po své smrti dceři naservírovat. A přestože některé body už nejsou aktuální, pořád zbývá deset věcí, které musí Brett během jediného roku splnit, pokud se chce někdy shledat s podílem na rodinném majetku. 

V první chvíli je Brett zděšená a za každou cenu odmítá na podobně absurdní nápad přistoupit. Protože to s ní však matka celý život myslela dobře a je to člověk, který ji zná asi nejlíp, možná na tom osudném seznamu něco bude. A přestože Brett pořád není úplně přesvědčená o správnosti svého počínání, začne se jím pomalu prokousávat. Splnit první bod je pro ni absolutní utrpení, jak si však odškrtává jednotlivé položky, začíná si to užívat. Naplnit seznam dávných přání se pro ni stává posláním a na tom, jestli se dostane k dědictví, najednou vůbec nezáleží. 

Příběh je vyprávěn v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky, díky čemuž čtenář naplno prožívá všechny její pocity a zároveň může dokonale pochopit její duševní vývoj. Z vytížené reklamní ředitelky otročící v rodinné firmě a neustále přizpůsobující své potřeby přáním ostatních se stává nezávislá, samostatná žena schopná probít se životem bez opory kohokoliv. Brett se učí být sama sebou a nespoléhat na pomoc nikoho třetího, a díky tomu si konečně začíná naplno vychutnávat život a objevuje hodnotu pravého štěstí. 

Román je plný absurdních, ale humorných situací, nečekaných náhod i pohnutých životních osudů. Autorka velmi citlivě a s humorem popisuje cestu hlavní hrdinky za objevením sama sebe, hází jí pod nohy jeden klacek za druhým a staví ji do mnohdy nemožných situací, ale cokoliv, čím si Brett projde, ji posiluje. Žena, která stála na počátku zdánlivě nemožného matčina úkolu, a ta, jež stojí na konci, jsou dvě naprosto rozdílné osoby. A je to dobře. 

Seznam tajných přání je velmi oddechovou četbou o hledání lidského štěstí. Osud si s hrdiny někdy dost nepěkně zahrává a chtělo by se říct, že má dost zvrácený smysl pro humor, přesto je vždy nasměruje tam, kde mají právě být. Brett díky seznamu svých dívčích přání konečně naplno dospívá a stává se vyrovnanou, šťastnou osobou, díky čemuž je inspirací pro nejednoho z nás. Sny, které jsme měli v dětství, totiž nemusí být k zahození. A není špatné si je občas připomenout.

Žádné komentáře:

Okomentovat