Luca Di Fulvio - Dívka, která se dotkla nebe


Vítejte v Itálii počátku 16. století. Na území Apeninského poloostrova neexistuje jednotný stát, takže svobodná města, knížectví a království se perou o moc, a navíc se objevují i spory s církví. Většinu obyčejných lidí však hádky mocných ani trochu nevzrušují. Zvlášť když mají na starosti mnohem přízemnější věci - třeba jak v krutém světě, jenž je obklopuje, přežít. Protože to často vůbec není snadné. 

Mercurio je zlodějíček s talentem měnit tvář. Má spoustu převleků, jichž využívá, aby si vydělal pár drobných. Jeho krádeže jsou vždy pečlivě promyšlené a proto na ně nemůže být sám. Spolu se svými kumpány Zolfem a Benedettou se potloukají po Římě a číhají na vhodné oběti. Jedna loupež se jim však stane osudnou. Když okradený Žid zaútočí na jejich přítele a smrtelně jej zraní, Mercurio se neudrží a pobodá na oplátku jeho. S vraždou na krku však ve městě rozhodně nemůže zůstat, proto i se svými společníky Řím navždy opouští a vydává se na sever k nekonečným kanálům a lagunám Benátek. 

Giuditta a Isacco jsou Židé z řeckého ostrova Negroponte, kteří mají s první trojicí společného víc, než by se zdálo. Isacco je totiž starý šejdíř a podvodník, který se však rozhodl pověsit své bývalé řemeslo na hřebík a odjet z okupovaného ostrova do jiného, svobodnějšího světa. Když však ošidí makedonskou posádku, na jejíž lodi i s dcerou Giudittou cestuje, musí se někde schovat, jinak by mohl skončit s nožem v zádech. A Benátky se jeví jako příhodné místo, kde začít nový život. 

Román proplétá příběhy jednotlivých hrdinů, jejichž cesty se spojují a zase rozdělují a především navzájem ovlivňují. Nechybí láska, zášť, přátelství i pomsta. Každá z postav má jasný cíl, za nímž směřuje a který se stává náplní jejího života. Jednotlivé střety jsou nečekané, bouřlivé a často pořádně zamíchají děním. Zatímco jedny žene láska, druzí se sytí nenávistí a tyto dvě skupiny jsou odsouzeny jít si po krku. 

Román je navíc zasazen do poměrně bouřlivé doby. Benátky počátku 16. století jsou vzkvétajícím obchodním městem, které si zachovává svou nezávislost a srdnatě ji brání. Přesto se nevyhne krvavým střetům s těmi, kdo chtějí tuto nezávislost ohrozit, a věčným sporům s církevními hodnostáři, kteří by město rádi dostali pod patronát. Hned za rohem honosných paláců a luxusních obchodů pak leží úplně jiné Benátky plné bídy a špíny, chudáků, děvek a zločinců. Město na laguně je ve skutečnosti především třpytivým pozlátkem, za nímž se skrývá zbankrotovaná šlechta hrající si na něco, čím už dávno není. 

Benátky této doby však mají ještě jednu tvář. Původně se jedná o město otevřené a přívětivé k Židům. Ti sice musí nosit potupné žluté čapky, ale jinak mají relativní svobodu. Situace se však záhy změní a všichni izraelité jsou uzavřeni do ghetta na jednom z mnoha benátských ostrovů. Stávají se z nich ptáci v kleci, kteří si o svobodě mohou nechat leda zdát. A do toho začíná sílit nenávist a útoky proti nim... 

Dívka, která se dotkla nebe je brilantně napsaným historickým románem, který umně mísí realitu s fikcí a seznamuje čtenáře s ne příliš známou, ale o to zajímavější částí dějin. Autor čtivým způsobem popisuje každodenní život v Benátkách se vším jeho leskem i bídou, staví vedle sebe velké kontrasty, ale neupřednostňuje ani jednu stranu. Jeho postavy jsou navíc velmi dobře vystavěny, neschází jim motivace a čtenář je jimi natolik zaujat, že je proklíná a zatracuje nebo jim naopak drží pěsti. Rozhodně jej však nenechají chladným. 

Nedá se říci, že by Dívka, která se dotkla nebe byla oddechovým čtením, protože vyvolává otázky, na něž si může odpovědět jen čtenář sám. Přesto se jedná o čtivý historický román zalidněný zajímavými postavami a překypující atmosférou Benátek 16. století, která vás bude svádět k návštěvě tohoto města.

Žádné komentáře:

Okomentovat