Miloš Říha & Michelle Losekoot - Bez jablka


Knížek o partnerských vztazích či mužích a ženách všeobecně vychází mraky. Neustále se totiž snažíme jeden druhému porozumět a pochopit se, abychom nakonec stejně dospěli k názoru, že každé z obou pohlaví musí pocházet z jiné planety, ne-li jiného vesmíru. V knize Bez jablka se dvojice autorů (či lépe autor a autorka) zamýšlí nad rozličnými tématy a servírují mužský i ženský pohled na danou problematiku. Obvykle až nepříjemně trefný. 

Co to znamená, když žena neumí vařit, kdy je vhodné začít plánovat dítě, nebo kdo zaplatí útratu v restauraci. To je jen zlomek témat, jimiž se Miloš a Michelle ve své knize, respektive na svém blogu, zabývají. V krátkých glosách se vyjadřují ke každodenním problémům mezilidských vztahů a snaží se objasnit, z čeho často vznikají mužsko-ženské konflikty. Příslušníci různých pohlaví totiž myslí různým způsobem a vzájemné pochopení je proto často spíš otázkou štěstí. Na obě pohlaví je navíc nabaleno neskutečné množství zažitých stereotypů, které oba autoři buď potvrzují nebo umně vyvrací. 

Ke každému z témat se vždy vyjadřují oba autoři, byť to každý dělá svým vlastním, osobitým způsobem. Někdy mluví přímo, jindy volí metafory a rozličná přirovnání, ale vždy se snaží předat čtenářům svůj názor. Asi nejvíce se jejich texty dotknou generace třicátníků, která se může naplno ztotožnit s jejich starostmi, nemyslím si však, že by se tohle čtení dalo zaškatulkovat do nějaké konkrétní věkové kategorie. 

Výhodou knihy je, že autoři se nebojí udělat si legraci sami ze sebe. Nesnaží se tvrdit, že jejich názory jsou směrodatné a jediné správné, na druhou stranu jsou však natolik univerzální, že se v nich najdeme všichni. Základní poselství, které z knihy vyplývá, je skutečnost, že jak stárneme, sice získáváme čím dál více zkušeností, ale přesto se neustále dostáváme do situací, v nichž jsme zcela bezradní. A to se asi nezmění do konce života.

Bez jablka je souborem výstižných článků na témata, o nichž se často nemluví, případně jen v uzavřeném kroužku. Navíc nepřímo odpovídá na otázky, na něž bychom se příslušníků opačného pohlaví velmi rádi zeptali, ale často nám na to chybí odvaha. Nenazvala bych knihu úplně příručkou k pochopení mužů/žen, ale blíží se tomu. Každopádně jde o nenáročné čtení plné zajímavých myšlenek a vtipných pasáží, které vám zpříjemní dlouhé zimní večery i horký den na pláži.

Žádné komentáře:

Okomentovat