Marissa Meyer - Cinder


....Dívenka musela tvrdě pracovat od rána až do pozdního večera, vstávat před svítáním, vodu nosit, o oheň v kuchyni se starat, vařit, mýt nádobí, uklízet a vykonávat všechny těžké domácí práce. Obě sestry jí zatím ztrpčovaly život a prováděly různé naschvály. Večer pak zemdlelá únavou klesla před krbem, do popela. Byla proto celá ukoptěná a špinavá a začali jí všichni říkat Popelka. 


Kdo by neznal pohádku o Popelce. Dívence, které zemřel otec a je odkázána na vůli své macechy, která jí ubližuje, kde může. A do toho se koná výroční ples, kam Popelka nesmí ani vkročit. Smíchejte základní příběh plus něco navíc a dostanete Cinder

Seznamte se s Linh Cinder - nejlepší mechaničkou v Novém Pekingu, a navíc kyborgem. Člověkem s částečně robotickým tělem. Cinder žije se svoji nevlastní matkou Adri, která ji společně se svou dcerou Perlou, tyranizuje a nutí ji neustále vydělávat peníze na jejich výdaje. Jediným přítelem Cinder je její druhá sestra Pivoňka a androidka Iko. Když ale Cindeřinu rodinu navštíví nemoc měsíčňanů - letumóza, vše se začíná zamotávat. Cinder má opravdu starostí až nad hlavu, a aby toho nebylo málo navštíví ji princ Kai s prosbou ohledně opravy jeho androidky. Navíc přijíždí na Zemi měsíční královna Levana, která se nebojí uskutečnit své plány za každou cenu. 

Cindeřina vnitřní síť převzala kontrolu nad jejím mozkem jako pokaždé, když Cinder nedokázala myslet sama za sebe. Zahájila vyhledávání, navazovala spojení a zásobovala ji informacemi, které nechtěla vidět. Letumóza. Modrá horečka. Celosvětová epidemie. Statísíce obětí. Příčina: neznámá Léčba: neznámá 

Přiznám se, že nejsem fanouškem retellingů. A retelling pohádky? To už je opravdu hodně. Proto jsem se bála, jak se autorka popasuje se samotným příběhem, a co do něj vloží svého. A byla jsem opravdu příjemně překvapena. Základní dějová linka je sice stejná - chudá dívka - princ - ples, ale kniha rozhodně není kopií slavné pohádky. Právě naopak. Marissa Meyer vložila do díla spoustu vlastních nápadů a tím z ní vytvořila moc hezkou knihu. Občas se sice příběh stává předvídatelným, ale není to nijak rušivé a rozhodně jsem neměla pocit okopírovaného děje. 

Celá kniha je napsána opravdu čtivě. I když je tlustší než ostatní YA knihy, budete ji mít přečtenou neuvěřitelně rychle. Pravděpodobně budete tušit, jak to dopadne, přesto se budete chtít dozvědět, jak to vymyslela autorka. Jak už jsem totiž psala, některé pasáže rozhodně nejsou okopírované a vše není taková pohádka, jak by podle předlohy být měla. 

"Cinder?" Nedokázala si pomoct. Zvedla k němu zrak. Pod pohledem jeho upřímných hnědých očí se její zábrany zachvěly. Jeho sebejistota vystřídaly obavy. Nejistota. "Dvě stě tisíc svobodných dívek," řekl. "Proč ne vy?" Kyborg. Mechanička. Byla to poslední, co by chtěl.

Postav je v příběhu přesně tak akorát. Když opomenu ty hlavní, tak bych určitě zmínila postavu doktora, která je napsána velmi zajímavě a do příběhu vnáší zase něco nového. 

Cinder určitě patří k hrdinkám, které si oblíbíte. Občas jsem jí opravdu obdivovala, jak dokáže zachovat klid a vše snášet s úsměvem na rtech. Já bych v její situaci zřejmě hodila po někom židlí. 

A princ Kai? Tak to je úžasný sympaťák s rozcuchem a úsměvem. Výborný knižní hrdina, který se dokáže vzepřít systému a bojovat pro svou pravdu, i když nemá moc naděje na úspěch. 

Závěrem bych ráda řekla něco o překladu. Myslím, že byl moc povedený,všechny technické pojmy, které se v knize objevily, byly přeloženy bez větších problémů a nezněly, jako by tam byly dány násilím. Co mě ale zvedlo na nohy, bylo slovo "věkovitý". Bylo to použito ve smyslu věkovitý obličej. Nevím jestli jsem nevzdělaná já, ale tohle slovo existuje? Pro příště bych si radši přečetla vhodnější přídavné jméno. Čeština jich má víc než dostatek. 

A moje doporučení? Určitě si knihu přečtěte, pokud budete mít možnost. Řekla bych, že je to věc, která na trhu chyběla. Klasický příběh, který zabíral, zabírá a bude zabírat na všechny věkové kategorie, byl správným způsobem předělán a přenesen do budoucnosti. Tím pádem přijdou na své milovníci fantasy i romantiky. Cinder zkrátka patří ke knihám, na které nezapomenete už díky jejímu netradičnímu pojetí.

Žádné komentáře:

Okomentovat