Meg Cabot - Royal Wedding


Za princeznou Miou a její rodinou se vracíme po osmi letech. Mezitím zvládla vystudovat vysokou školu, zlepšit své diplomatické schopnosti a zvyknout si na představu, že jednou dosedne na trůn malého evropského knížectví. Princezna sice zjevně dospěla a dokáže spoustu problémů řešit s jasnou hlavou, bláznivá teenagerka v ní však nikdy nezmizela. To znamená, že přeci jen čas od času přijde menší zkrat. A události potom začínají nabírat na obrátkách. 

Od chvíle, kdy se Mia dozvěděla, že je princeznou a dědičkou trůnu Genovie, už uplynulo dvanáct let. Za tu dobu se toho hodně změnilo, Mia je přinejmenším připravenější potýkat se s břemenem, které jí chtějí v budoucnu naložit, některé věci však zůstanou stejné. Třeba zástupy skandálu chtivých paparazzi, kteří číhají pod jejím oknem a značně ji omezují v pohybu. Vzhledem k tomu, že se v Genovii blíží nové volby na ministerského předsedu a Miin otec se dostal do problémů kvůli řízení závodního auta ulicemi města, není se co divit. Ovšem má být ještě hůř. 

Při všem, co se okolo děje, se zdá, že Mia nutně potřebuje pár dní dovolené. A její přítel Michael to dobře ví, proto ji vytáhne na exotický karibský ostrov, kde zorganizuje perfektní romantický pobyt završený žádostí o ruky. Šťastní snoubenci se vracejí do New Yorku připraveni čelit všem nástrahám příprav na královskou svatbu. Rozhodně však netuší, že je čekají starosti mnohem větší... 

Královská svatba vrací na scénu všechny hrdiny, které známe z Princezniných deníků, a představuje jejich osudy. A přestože všichni ušli velký kus cesty, je hezké vědět, že některé jistoty zůstávají. Lana i Trisha se dokázaly velmi výhodně vdát a stát se manželkami na plný úvazek. Lana neztratila ani trochu ze své krásy, přestože je hrdou matkou batolete. A nemění se ani její priority. Její dceruška je totiž nejdokonalejším dítkem na světě, proto ji matka přihlásí do soutěže krásy. Tina dokončuje svá medicínská studia a zároveň řeší osobní krizi. Její dlouholetý přítel Boris ji totiž podvedl. A přestože vehementně tvrdí opak, Tina ho odmítá vzít na milost. Lily dala pro jistotu všem mužům vale a užívá si život nezávislé budoucí právničky, který si zpříjemňuje občasným flirtem. Nikdo z přátel nemá ideální život, ale perou se s ním, jak nejlépe dokážou. A protože vždycky stojí při sobě, neexistuje problém, s nímž by se nedokázali vyrovnat. 

Problémy se ovšem nevyhýbají ani Miiným příbuzným. Pomineme-li jejího otce, jenž se dostal do křížku se zákonem, máme tady její matku, která se musí vyrovnat s úmrtím milovaného partnera i problematickým předpubertálním synem, a babičku, jejíž pudl na počkání ojíždí všechny kusy nábytku v místnosti i nohy přítomných, zůstanou-li stát příliš dlouho na jednom místě. Přidejte kolísavé žebříčky popularity, stále nové lži plnící stránky novin a ex-partnery snažící se vytřískat z bývalé známosti nějaké výhody a máte tady báječný koktejl někdy až bizarních situací, na něž je rozum krátký. 

Royal Wedding je příjemnou letní oddechovkou, která dokáže bez obtíží vykouzlit úsměv na rtech. Ať už si budete užívat atmosféru New Yorku, životní vzlety a pády jednotlivých hrdinů či kopu romantiky, rozhodně se příjemně odreagujete. Nečekejte žádnou intelektuální četbu, jedná se o prostý, nekomplikovaný příběh. Ovšem potřebujete-li něco na zahnání špatné nálady, není lepší kniha. Mia a její občas trochu ujeté nápady totiž rozesmějí každého. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat