Rachel Cohnová & David Levithan - Dash & Lily: Kniha přání


Dva studenty z New Yorku s úplně opačným názorem na Vánoce, kteří by na sebe jinak těžko narazili, svede dohromady červený zápisník ležící na poličce knihkupectví. Jelikož jeho nálezce tráví svátky bez rodičů a má smysl pro dobrodružství, rozhodne se výzvu pisatelky přijmout. V tu chvíli startuje hra, při níž se oba účastníci poznávají, aniž by se jedinkrát spatřili. 

Dash je šestnáctiletý kluk, který miluje knížky a fascinuje ho etymologie slov. Nesnáší však Vánoce. Především davy tísnící se v obchodech ve snaze urvat poslední kus svetru se sobem. Lily je nespolečenská kapitánka fotbalového týmu a na rozdíl od něj Vánoce zbožňuje. Jejich atmosféru, blikající světýlka, vánoční koledy i dárky. Jedno však mají společné. Ani jeden z nich netráví letošní svátky s rodiči. Ti Dashovi se rozvedli, nemluví spolu a Dash odmítá trávit čas s kterýmkoliv z nich, takže se mu za šikovné manipulace povede dostat oba z města. Ti Lilyini jsou naopak šťastně spolu, už pětadvacet let. A rozhodli se odjet oslavit stříbrnou svatbu na Fiji. Lily se po nich stýská, ale jejich nepřítomnost jí otvírá celou řadu možností. 

Nápad s červeným zápisníkem je ve skutečnosti Lilyina bratra, ona je však tou, kdo se rozhodne hrát hru, kterou ji Dash nabídne. Zmíněný sešit se tak stává jediným komunikačním prostředkem dvojice, která se prostřednictvím jeho stránek poznává. Zápisník putuje z ruky do ruky a naši hrdinové se setkávají s rodinou i přáteli toho druhého, vzájemnému setkání se však vyhýbají. Ovšem na jak dlouho? 

Příběh je vyprávěn střídavě z pohledu Dashe a Lily, přičemž každý má svůj osobitý pohled a způsob vyjadřování. Toho je dosaženo i tím, že knihu napsali dva autoři, z nichž každý se ujal osudu jednoho z hrdinů. Zatímco David Levithan stvořil Dashe, Rachel Cohnová vtiskla podobu Lily. Snad i proto vznikli dva lidé, kteří ani nemohou být odlišnější, ale přesto k sobě hledají cestu. 

Ačkoli příběh vznikal za pochodu, působí uceleně. Hrdinové si předávají slovo, takže tam, kde jeden své vyprávění skončí, druhý plynule naváže. Celé se to odehrává během zhruba deseti dnů mezi 20. prosincem a Novým rokem, ale přesto se toho stihne stát poměrně hodně. Místy může mít čtenář pocit, že příběh trochu ztrácí tempo, ale nikdy z něj úplně nevypadne. 

Nejedná se o žádné náročné čtení, vlastně je to taková oddechovka dýchající vánoční atmosférou. Popisy předvánočního šílenství jsou velmi barvité a velmi přesné. A přestože je příběh zasazen do New Yorku, daly by se směle aplikovat i na každé větší české město. Nápad s červeným zápisníkem je bezesporu originální, jen škoda, že není dotažen do konce. Bezstarostná hra s ním mizí ještě před půlkou a pak už je to jen o vzájemném hledání našich hrdinů a o tom, jestli se jim to podaří. 

I přes drobné nedostatky je Dash & Lily příběhem, který pohladí po duši a před Vánoci je to vážně skvělé čtení pro odreagování a načerpání té správné vánoční nálady. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat