Richard Adams - Daleká cesta za domovem


Jak skupina králíků ke štěstí přišla. I tak by se dala v krátkosti shrnout zápletka dnes již klasického díla Richarda Adamse Daleká cesta za domovem. Příběh o nezlomném přátelství, ohromné odvaze, vzájemné důvěře a bezmezné víře v lepší zítřky je tak trochu jinou pohádkou, kterou si zaručeně užijí děti i dospělí. 

Skupina králíků už dlouhá léta žije spokojeně v kolonii kdesi v polích, kam lidská noha vkročí jen občas. To se však má záhy změnit. Lidé se totiž rozhodli právě tento kousek půdy zastavět rodinnými domy a králíci jsou jim tak trochu na překážku. Nezbývá, než je zničit. Ještě než ke katastrofě dojde, má však jeden z obyvatel kolonie podivnou předtuchu. Je si jistý, že musí i se svými přáteli odejít, nebo se stane něco strašného. Vrchního králíka se mu přesvědčit nepodaří, nalezne však podporu u svého bratra a několika dalších králíků. Strastiplná pouť za novým domovem právě začíná. 

Malá skupinka králíků se vydává do světa, aby si někde v dálce vybudovala novou kolonii a zařídila příjemný život. Dojít do vzdálených kopců je však velmi náročný úkol a navíc ani ve chvíli, kdy kýžené destinace dosáhnou, nemusí mít vyhráno. Život na cestách i v novém domově jim ještě dá pořádně zabrat. 

Adams pojal svou knihu jako zdánlivě banální příběh o dlouhém putování a prožitých dobrodružstvích. Vlastně je to takový králičí roadtrip. Až na to, že protagonisté románu nehledají sami sebe, ale nový domov. Do vyprávění jejich osudů se mísí osudy dalších zvířat, na něž na své pouti narážejí, a rovněž králičí mytologie. Možná se to nezdá, ale králíci mají velmi propracovaný systém příběhů o svém původu a svých hrdinech. 

Autor se snažil věrně postihnout způsob života divokých králíků, takže jim nepřipisuje žádné magické vlastnosti ani nadpřirozené síly a nechává je žít v souladu s jejich přirozeností. De facto vytváří naprosto svébytný svět, který se tomu lidskému podobá jen velmi okrajově. A to je dobře, protože o to víc vyniknou určité paralely. 

Román může být považován za velmi dlouhou bajku, za neobyčejnou pohádku nebo za alegorický příběh. V každém případě se jedná o velmi roztomilé vyprávění o věčném boji dobra se zlem, síle víry v lepší zítřky a přátelství, které překoná všechno. A okouzlí vás bez ohledu na věk.

Žádné komentáře:

Okomentovat