Rick Riordan - Apollónův pád: Utajené orákulum


Apollón, nebo spíš jeho potomci, nadělali tolik problémů, že Diovi došla trpělivost. A aby byl trest co neúčinnější, rozhodl se poslat slunečního boha na zem v podobě obyčejného smrtelníka. Apollón má poslední šanci na záchranu. Buď znovu porazí drak Pythóna, zachrání Delfy a spolu s nimi i existenci polobohů, nebo při úkolu šeredně zklame. A pak mu nezbude nic jiného, než prožít bídný smrtelný život absolutního vyvrhele. 

Všechno to začne v zapadlé newyorské uličce. Apollón se zřítí z nebes do hromady odpadků a hned se dostane do potíží. Narazí totiž na dva grázlíky, kteří by ho rádi okradli i o to málo, co mu zbylo. Naštěstí se jako spásný zachránce objeví Meg McCaffreyová a boha z bryndy vytáhne. Jako odměnu si však vyžádá jeho roční služby. Apollónovi se to sice nijak zvlášť nezamlouvá, ale pokud si tím otevře cestu na Olymp, proč ne? 

S pomocí Percyho Jacksona se padlý bůh i Meg dostanou do Tábora polokrevných. A tady začíná to pravé dobrodružství. Orákula totiž nefungují, tím pádem nikdo nemůže odejít na záchranou výpravu, a ještě k tomu se začali ztrácet polobohové. Všechno nasvědčuje tomu, že odešli z vlastní vůle. Ale kam a proč? Ve světě bohů a polobohů se děje něco podivného. Hrdinové budou už brzy čelit novému nepříteli. Nepříteli, který by vůbec neměl existovat. 

Riordan jako již tradičně přichází se svižným, vtipným příběhem, v němž představuje nové hrdiny a zároveň se vrací ke starým. Tentokrát je ústřední postavou Apollón, sluneční bůh poslaný za trest za své činy na zem, aby se tady jako pouhý smrtelník pokusil o nápravu. Vzhledem k tomu, že všichni antičtí bohové trpí nesmírnou sebestředností, není se co divit, že Apollón má bez ustání pocit, že všechno se točí kolem něj. Jednoduše řečeno je to arogantní, egocentrický puberťák, který nechápe, proč by kohokoliv mělo zajímat cokoliv jiného než právě jeho osobní problémy. Riordanovi se povedlo perfektně vykreslit bohovu povahu a rovněž dobře postihl její vývoj. Být smrtelný je pro Apollóna obrovská rána. Zvlášť když si začne uvědomovat svou bezmocnost. A pak už je jen krůček k pochopení, že záleží i na jiných věcech, než zrovna na něm. 

Meg McCaffreyová je neřízená střela, která má talent dostávat se do potíží a především rozčilovat svého nedobrovolného služebníka Apollóna. Je to sice tak trochu poděs, ale když se rozzlobí, jde z ní strach. Zvlášť při pomyšlení, jak velkou mocí disponuje. A jaká nepříjemná tajemství skrývá. Meg je jedinou výraznou novou postavou. Se všemi ostatními hrdiny už se čtenáři měli šanci potkat v předchozích dvou sériích. Díky Apollónově pádu však máte šanci zjistit, jak to s nimi bylo dál. 

Riordan opět dokázal vytvořit dobře promyšlený příběh inspirovaný antickou mytologií, který mezi řádky dokáže čtenáře o mnohém poučit. Všechny události do sebe dobře zapadají a autor navíc zvládá využít širšího kontextu svých knih a nový příběh do něj dokonale vpasovat. Apollónův pád: Utajené orákulum je slibným začátkem nové série, které oproti předchozím dobrodružstvím polobohů disponuje naprosto specifickým, místy velmi nesnesitelným hrdinou, kterému však nedokážete nefandit. Stručně řečeno je to milé, vtipné a čtivé. Prostě ideální příběh na zahnání podzimního splínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat