Thomas Hardy - Daleko od hlučícího davu


Ospalý anglický venkov plný ovčích stád, kde zdánlivě neexistují problémy, ale kde se přesto mohou odehrávat ohromná dramata. Zvlášť pokud v centru stojí jedna mladá, poněkud rozmařilá žena, jíž se koří hned tři nápadníci. Každý z nich úplně jiný a sledující jiné cíle, ale všichni si naprosto jistí tím, že potřebují dotyčnou dámu získat pro sebe. 

Bathsheba Everdeneová se nedá považovat za dámu velkého světa. Dostalo se jí však dobrého vzdělání a je mimořádně schopná. Když se k tomu přidá ještě její osobní půvab a nemalý majetek, je jasné, že se jedná o žádoucí partii. Z dívky, která byla pouhou návštěvnicí u tety, se hnutím šťastných náhod stává bohatá statkářka, jejíž jmění je pro mnohé lákavým soustem. Kdo si však nakonec získá její srdce? Zchudlý ovčák Gabriel Oak, bohatý velkostatkář Boldwood nebo šarmantní voják Frank Troy? 

Hardy maluje obrázek anglického venkova druhé poloviny 19. století s celou řadou rozmanitých charakterů a zdánlivě bezvýznamných problémů. Je to místo daleko od hlučícího davu velkoměsta, kde k sobě lidé mají tak nějak blíž. Všechny problémy se jich bytostněji dotýkají a povrchnost zde nemá místo. Přesto i v této na první pohled čisté krajině se najdou lidé intrikující a pohrávající si se štěstím svým i druhých. A obé může vést ke katastrofě. 

Jednotlivé postavy se až na výjimky vyznačují tím, že nevědí, co chtějí. Přebornicí je v tom sama hlavní hrdinka Bathsheba, jíž není cizí koketování a nemístné žertování, na které však sama bolestně doplácí. Její rozhodnutí se mnohdy spíše než rozumem nebo aspoň srdcem řídí náhlým a chtělo by se říci zničujícím impulsem. Dívka nepřemýšlí nad svým jednáním a jeho důsledky a více či méně vědomě tak ubližuje lidem okolo sebe a zasazuje jim rány, z nichž se nemusí vzpamatovat. 

V ději dochází k řadě zvratů a nepředvídatelných událostí, zároveň však plyne velmi poklidným tempem, jako by se snažil postihnout onu prazvláštní a ospalou atmosféru venkova, kde se všechno řídí rytmem zemědělských prací a kde lidé nemají čas krátit si život banalitami. Autor dokáže velmi barvitě popsat prostředí stejně jako osudy svých hrdinů, které žene z neštěstí do neštěstí, jen aby pořádně otestoval jejich charaktery a ukázal, co se skrývá pod povrchem. 

Daleko od hlučícího davu je příběhem anglického venkova, kde se mohou vyskytovat lidé přímí i všemožně pokřivení, kteří však čelí stejným problémům. Je to příběh o obrovské loajalitě, hříčkách osudu a nevyléčitelných životních ranách. Všichni hrdinové bez rozdílu jsou nuceni čelit ohromným výzvám a potýkat se se životem. A je pouze na nich, jestli jejich boj nakonec bude vítězný.

Žádné komentáře:

Okomentovat