Richelle Mead - Rubínový kruh


Po pohádkové, i když trochu akční svatbě v Las Vegas se Adrian a Sydney uchýlili pod ochranu královny. Lissa se za ně zaručila a slíbila, že Sydney alchymistům nepředá, ale má to podmínku. Ani jeden z manželů se nesmí vzdálit z královského dvora. Za normálních podmínek by na tom až tak moc nesešlo, ovšem situace dvojici nepřeje. Jill, osoba, na níž stojí Lissino křehké postavení královny, se totiž ztratila. A zdá se, že Sydney je jediná, kdo ji může zachránit.

Život na morojském královském dvoře je těžší, než by se mohlo zdát. Sňatek člověka a vampýra je už tak kontroverzní. Ovšem když jeden z páru je královský moroj a druhý zběhlá alchymistka, je to vyloženě skandál. A bez ohledu na to, kolik lidí přeje Sydney a Adrianovi štěstí, najde se i spousta nepřátel. Sydney se cítí v morojské společnosti nesvá, soužití s tchyní taky není právě ideální a k tomu se připojují starosti o Jill. Jedno je jisté. Ivaškovovi budou muset zradit Lissinu důvěru a i přes její výslovný zákaz opustit bezpečí dvora.

Protože pátrání organizované z královského dvora je neúspěšné, rozhodne se Sydney pátrat na vlastní pěst. Zvlášť když se jí do ruky dostane první vodítko. A vypadá to, že tentokrát nepůjde o akci královniných nepřátel, ale čistý akt pomsty. Sydney dohání její minulost. Bude dost silná, aby se s ní vypořádala jednou provždy a konečně se dočkala svého šťastně až na věky?

Na pozici vypravěče se opět střídají Sydney s Adrianem a popisují děj ze svých úhlů pohledu. Díky tomu je možné pozorovat, jak moc se oba v průběhu série změnili a dospěli. Ze stále perfektně připravené Sydney dodržující všechna pravidla se stala tak trochu rebelka nebojící se riskovat, pokud je to potřeba. Její strach a odpor k nadpřirozenému světu morojů a dhampýrů se navíc s konečnou platností rozplynul. Nezodpovědný floutek a vymetač každého večírku Adrian pro změnu konečně dospěl a naučil se zodpovědnosti. Už jen to, jak perfektně se ti dva doplňují, je důkazem, že jsou pro sebe stvoření.

Závěrečný díl není tak akční, jako předchozí pokračování. Spíše se drží v pozvolném tempu celé série. Na druhou stranu Sydney není Rose a její způsob boje spoléhá spíš na chladnou logiku a soustředění než na bezhlavé mlácení nepřátel. Ani to ale našim hrdinům nezabrání dostávat se do riskantních situací a dávat v sázku všechno.

Z minulosti zůstalo ještě několik nedořešených věcí, a protože Rubínový kruh je závěrem, musí se všechno uzavřít a každý kousek skládačky zapadnout na své místo. I když... Nebyla by to Richelle Mead, aby si nenechala otevřená zadní vrátka a nenastolila otázky, na něž zatím žádná odpověď není. Třeba v nějaké další spin-off sérii.

Žádné komentáře:

Okomentovat