Richelle Mead - Stříbrné stíny


Na Sydney a Adriana čeká zkouška, která pořádně prověří sílu jejich lásky. Od chvíle, co Sydney zajali alchymisté a odvezli ji do svého nápravného centra, jako by se po ní slehla zem. A protože pátrání k ničemu nevede, Adrian začíná propadat chmurným náladám, které léčí alkoholem. Najde v sobě sílu bojovat za lásku svého života? A co Sydney, vydrží zvěrstva, která si na ni alchymisté přichystali? 

Po předchozích dílech, které se nesly v poklidném tempu a především v duchu budování zakázaného vztahu mezi Sydney a Adrianem, je páté pokračování nabité akcí. Milenci od sebe byli odděleni a přestože si přísahali, že jejich láska ustojí všechno, začíná viset na vlásku. 

Sydney skončila v nápravném centru alchymistů, kde má jednou provždy pochopit, že vampýři jsou stvůry zla a jakékoliv bližší vztahy s nimi jsou nepřijatelné. Nutno podotknout, že alchymisté mají své metody, jak přimět neposlušné ovečky k návratu na cestu pravdy. Problémem je jejich striktně černobílé vidění světa, které nepřipouští jinou alternativu. A svobodná vůle? To je téměř sprosté slovo. Po dlouhé řadě dnů strávených o samotě v temnotě se Sydney dostává do skupinky jí podobných rebelů. Všechno jsou to alchymisté, kteří více či méně porušili pravidla svého druhu a proto byli dáni na převýchovu, Sydneyino provinění je ale zdaleka nejhorší. Její šance na nalezení vhodného spojence, který by jí pomohl v útěku, se tím značně snižují. 

Adrian se nejdříve pokouší svou lásku zoufale najít, ale po několika týdnech marných pokusů to vzdá a propadne svému starému životnímu stylu plnému alkoholu. Promile v krvi mu sice pomáhají zapomenout na to, jak je nešťastný, zároveň jej však odřezávají od éteru, který by mohl hrát při záchraně Sydney klíčovou roli. Adrian nutně potřebuje nějaký impuls, který ho přesvědčí, že pokračovat dál má smysl. A především, že Sydney by si nepřála, aby to vzdal. 

Stříbrné stíny jsou o poznání akčnější než všechny předchozí díly série. Naši hrdinové totiž mají talent dostávat se do situací, při nichž jim jde doslova o život. Tajné výpravy, nebezpečné útěky, stálé pronásledování... Přestože všechno, co dělají, myslí dobře, výsledky tomu občas neodpovídají. Čtenář si tak nervózně okusuje nehty a má chuť jim jednu vlepit, aby se začali chovat rozumně. Což je ovšem pro dva lidi s neodbytnou potřebou pomáhat druhým nadlidský úkol. 

Jako už předchozí díl, i tento je vyprávěn střídavě z pohledu Sydney a Adriana, což je dobře, protože jinak by čtenáři řada podstatných detailů unikla. Navíc je nesmírně zajímavé sledovat, jak dva tak odlišní lidé vůbec mohou najít společnou řeč. Zvlášť když na spoustu věcí mají absolutně odlišné názory. V čem se však shodují je neustálá potřeba vzájemně se ochraňovat. Ať to stojí cokoliv. 

Stříbrnými stíny nám všem Richelle pěkně pocuchala nervy, takže doufejme, že závěrečné pokračování pomůže uzavřít všechny nedořešené otázky a dopřeje všem hrdinům jejich šťastný konec.

Žádné komentáře:

Okomentovat