Rick Riordan - Bohové Olympu: Znamení Athény


Proroctví sedmi nebo také Velké proroctví se má každou chvíli naplnit. Poprvé v historii se Řekové a Římané spojí, aby porazili nepřítele, jehož síla je nepředstavitelná. Polobozi ze dvou táborů, které o sobě donedávna vůbec nevěděly, se vydávají na cestu, která může všechno zachránit, stejně jako mít naprosto katastrofální dopady. A jen blázen by si myslel, že se to obejde bez komplikací. 


Anabeth vede výpravu čtyř polobohů a jednoho satyra směrem k Táboru Jupiter. Pokud jsou totiž její předpoklady správné, bohyně Héra, respektive Juno, si nepěkně pohrála a zaměnila mezi sebou vůdce těchto táborů. Z toho důvodu se Jason Grace ocitl v Táboře polokrevných a jeho místo v legii zaujal Percy Jackson. Zpočátku vypadá všechno nadějně. Římané sice nejsou příchozím zrovna příznivě naklonění, ale jsou svolní k vyjednávání. Během krátkého rozhovoru mezi Řeky a Římany se přeci nemůže nic stát. Anebo ano? 

Situace nabere zcela nečekaný spád a loď Argo, která polobožské hrdiny přivezla, se dává na zběsilý úprk, aby zachránila svou posádku. Nyní obohacenou o Percyho a dva Římany. Sedmičku, která má spasit svět, tvoří Percy, Anabeth, Piper a Leo za řeckou stranu a Jason, Frank a Hazel za tu římskou. Navíc jsou zde zastoupeni děti celého božského trojlístku bratrů - Dia (respektive Jupitera), Poseidona a Háda (nebo Pluta, chcete-li). 

Po prvotním pátrání na území Spojených států se výprava vydává přes Atlantik, aby navštívila antický Řím. A jestli měli problém s novodobými Římany, v domovině původních to může být ještě mnohem horší... 

Výlet do zákrut řecko-římské mytologie s teenagery, jejichž vztahy jsou trochu zvláštní, může být celkem zábava. Máme tady dva šťastně zamilované páry, jeden náznak mileneckého trojúhelníku, satyra, který nejradši ze všeho střílí po lidech nebo si hraje na přísného obránce mravů... Do toho připočtěte kluky, po kterých máte občas chuť něco hodit, a dívky, které obdivujete, že to s nimi vůbec vydrží. A to už vůbec nemluvím o zmatených bozích a odporných nestvůrách. Bez nich by to přeci nebylo ono. 

Příběh je tentokrát vyprávěn ze čtyř pohledů, přičemž zastoupeni jsou pouze řečtí polobohové. Některé informace se tak čtenář dozvídá pouze zprostředkovaně. Zároveň je však schopen sledovat větší záběr událostí ve chvíli, kdy se hrdinové rozdělí. 

Riordan se opět představuje jako vynikající vypravěč a znalec mytologie. Známá fakta jsou propojena s příběhem, historické události získávají díky účasti polobohů zcela jiný rozměr a mytologie všude nenásilně protéká a napouští příběh svou unikátní atmosférou. Některé události jsou předvídatelné, většinou však přicházejí zcela nečekané zvraty. Především konec může slabším jedincům způsobit infarktový stav a chuť přetáhnout Riordana po hlavě něčím pěkně těžkým. Třeba zrovna dočtenou knihou. 

Třetí díl nezklamal, příběh si udržuje tempo, napětí i gradaci. Sice všichni víme (nebo aspoň doufáme), že to nakonec dopadne dobře, ale stejně se nemůžeme pokračování dočkat. V originále vychází čtvrtý díl v říjnu, tak doufejme, že do jara nám ho někdo přeloží :).

Žádné komentáře:

Okomentovat