Rick Riordan - Percy Jackson: Poslední z bohů


Sérii o Percy Jacksonovi snad není třeba představovat. Ale přesto. Antičtí bohové, které známe pouze ze starověkých mýtů, přežili a usídlili se na Empire State Building. Tito bohové se ale rádi zaplétají s lidskými protějšky. A z těchto vztahů často vznikají polobohové, mezi které patří i Percy.

Je konec léta a Percy má za týden oslavit šestnácté narozeniny. Místo bujaré oslavy ale musí naplánovat, jak zničit vládce Titánů - Krona, který se rozhodl vyhladit celý Olymp a vše, co s ním souvisí.

Válka mezi Olympem a Titány je na spadnutí a bohové se mají opravdu, co ohánět. Poseidon má co dělat s vlastní podmořskou říší, na kterou útočí armáda dávno zapomenutých nestvůr, a ostatní bohové se musí vypořádat s Týfónem, nejsilnější příšerou, která kdy existovala.

Jak se ale zdá, Kronos stále neodhalil všechny své trumfy. Je tedy na Percym a jeho přátelích, aby ochránili Olymp a udrželi dosavadní svět v rovnováze. Morálku ale rozhodně neutužuje dávné proroctví, které říká, že v den Percyho šestnáctých narozenin Percy zemře a s ním i celý Olymp. Navíc je v řadách táborníků zvěd, který všechny informace posílá Kronovi.

A tak se strhává epická bitva, která je důstojným zakončením celé série. Přiznám se, že jsem se trochu bála, aby se boj neodehrál na posledních padesáti stránkách, jak to bývá u mnoha jiných knih, ale naštěstí jsem nebyla zklamaná. Válka probíhá přesně takovým tempem, jakým by probíhat měla. Nic není přehnané a konec mě opravdu doslova zvedl ze židle.

Kromě už známých postav jako Annabeth či Grover, dostávají více prostoru i další. Například Niko, který v celém příběhu hraje poměrně podstatnou roli a ani Percyho lidská kamarádka Rachel není opomíjená.

Co říct závěrem?

Závěrečný díl Percyho Jacksona se od ostatních dílů v mnoha věcech liší. Na rozdíl od předchozích není inspirován starověkou bájí, přesto se v něm objevuje spousta odkazů na řeckou mytologii a znovu se setkáváme s řeckými hrdiny a bohy. Nejzajímavější je asi setkání s Achileem, které opravdu stojí za to.

Percyho také už nelze považovat za dětského hrdinu. Dospěl do věku, kdy si začíná uvědomovat svůj vtah k Annabeth, což ocení hlavně starší čtenáři jako já.

Opravdu musím pochválit Riordana za to, že dětským čtenářům přiblížil svět, který rozhodně za pozornost stojí. Přiznám se, že i já jsem oprášila řecké legendy a spoustu věcí si spojila dohromady.

Žádné komentáře:

Okomentovat