Sabaa Tahirová - Jiskra v popelu


Impérium, ohromná říše postavená především na síle svých válečníků, kteří všechno ovládají. V čele stojí císař, jeho elitní bojovníci se cvičí na prestižní akademii, aby jednou co nejlépe sloužili svému pánovi, a obyvatelstvo je pestrou směsicí šlechticů, obchodníků, řemeslníků i otroků. Některé vrstvy jsou privilegovanější než jiné a nezasloužily si to ničím víc, než svým narozením. Ti, kteří tolik štěstí neměli, se pokouší situaci zvrátit, ale jakou mají šanci na úspěch? 

Laia jako dítě přišla o rodiče, proto žijí ona i její bratr u babičky s dědou. Jedné temné noci se však do jejich domu vplíží neštěstí. Impérium uspořádá razii, Laiini prarodiče jsou bez milosti zavražděni a její bratr odvlečen neznámo kam. Dívce se podaří utéct a skrýt v podzemních katakombách, kde narazí na odboj. Skupinku utlačovaných snažící se změnit poměry v zemi. Laia má podezření, že právě oni jsou příčinou zatčení jejího bratra, a vyžaduje od nich, aby ho osvobodili. Odboji se do toho příliš nechce, ale je ochotný o tom pouvažovat za podmínky, že pro ně Laia bude špehovat na Šerosrázu. Elitní vojenské akademii školící smrtící Masky. 

Elias je Maska, voják s tváří zakrytou stříbrem, jehož úkolem je bez milosti zabíjet. Na rozdíl od svých spolužáků se však nevyžívá v násilí a být vojákem se mu hnusí. Má perfektní plán, jak se od svého poslání osvobodit, den po promoci jednoduše uteče. Raději být zběhem, než vraždícím monstrem. Plány mu však zkříží nečekané proroctví, které se pomalu začíná naplňovat. Císařská dynastie dovršila pět set let na trůně a musí být nahrazena nějakou novou. O imperátorovi se má rozhodnout právě na Šerosrázu. Čtyři nejlepší absolventi se spolu utkají v náročném souboji. A Elias je jedním z nich. 

Autorka se při vytváření svého fantasy světa nechala inspirovat římskou říší, a to zejména pokud jde o její vojenský základ. Příliš mnoho informací o fungování země však čtenáři neposkytne. V Impériu vládne tvrdý vojenský režim, v jeho čele stojí císař a některé národy jsou na tom hůř než otroci. S tím se musí čtenář spokojit. Podrobněji je popsán pouze život na vojenské akademii Šerosráz, její fungování a hierarchie. Spousta věcí se děje, aniž by čtenář tušil proč, zůstávají otázky a nedovysvětlenosti. 

Hlavními hrdiny jsou již zmiňovaní Elias a Laia. Příběh je vyprávěn v první osobě střídavě z pohledu obou hlavních protagonistů. Laia je nesmírně naivní a snad až příliš důvěřivá dívenka, která si nechce připustit, že by se mohla mýlit. Neustále slepě poslouchá rozkazy, podceňuje se a téměř nedokáže vyvinout samostatnou iniciativu. Mnohdy působí vyloženě hloupě. Elias ví naprosto přesně, čeho chce v životě dosáhnout, má pevné principy, které odmítá překročit a hnusí se mu, čím se má stát. Snaží se najít způsob, jak se osvobodit z postavení, v němž se ocitl, ať to bude stát cokoliv. Jeho postava je na rozdíl od Laiy konzistentní a má logický vývoj, v dívčině případě totiž dochází ke zvratům, které úplně nekorespondují s její povahou a naznačeným vývojem, dokonce jsou přímo v rozporu s ním. 

Trochu zbytečné jsou dva naznačené milostné trojúhelníky - pro každého z hrdinů jeden. V příběhu nemají žádnou hlubší logiku ani opodstatnění, takže se řadí k typickým klišé použitým jenom pro okořenění příběhu. 

Kniha je napsána velmi čtivě, takže stránky příjemně ubíhají. Některé situace jsou však poněkud předvídatelné, nemluvě o tom, že celý příběh působí místy dost černobíle. Od začátku je jasné, kdo jsou ti zlí, nedojde k žádnému překvapivému odhalení. Asi kvůli temnější, válečnické atmosféře autorka zahrne do příběhu i několik úmrtí, z nichž však většina postrádá hlubší logiku a opodstatnění. Postavy jednoduše umírají a ani samy neví proč. 

Děj je poněkud roztahaný, místy až zdlouhavý. Na to, kolik má kniha stran, se v ní vlastně nic moc nestane a jediný zásadnější dějový zvrat se odehraje v samotném závěru. Ani to však není žádné šokující odhalení, z nějž by vám spadla brada, vlastně je to s ohledem na vývoj událostí zvrat dost předvídatelný. 

Jiskra v popelu je oddechovou četbou, rozhodně nečekejte žádnou epickou fantasy. Příběh je zasazen do zajímavého prostředí, hlavní zápletka však působí poněkud plytce, než aby vystačila na čtyři knihy. Je tedy otázka, s čím autorka přijde v dalších pokračováních. Trochu jí skřípe motivace některých událostí stejně jako psychologie hlavní hrdinky, takže se nechme překvapit, jestli si s obojím v dalších dílech poradí lépe.

Žádné komentáře:

Okomentovat