Sarah Vaughanová - Láska s chutí makronky


Kathleen Eadenová je pekařská hvězda, podle jejíž kuchařky kouzlí lahodné pokrmy už několikátá generace žen. Protože však tato výjimečná dáma zemřela, je nutné najít za ni náhradu. Cukrářku přinejmenším stejně zdatnou, která svou bezbřehou fantazií a zručností nadchne pro pečení kohokoliv a dokáže vykouzlit lahodné pokrmy podle neotřelých receptů. Řetězec značkových supermarketů Eaden's vyhlašuje soutěž Hledání nové paní Eadonové. Kdo z ní vzejde jako vítěz? 

Pětice kuchařů, pětice různorodých osudů, pětice životních trablů a svízelí. 

Vicki je dobře zajištěná mladá maminka, která vychovává svého možná až moc aktivního tříletého synka a snaží se v péči o domácnost najít to pravé potěšení. Místo pocitu uspokojení se však dostavuje frustrace a Vicki se takřka neustále stresuje obavou, že je špatná matka. Kuchařská soutěž by však možná mohla tento její náhled na život změnit. 

Jennifer je stárnoucí baculka, která celý život zasvětila péči o rodinu, a tudíž špatně nese, že její tři děvčata pomalu vylétají z hnízda a u rodičů se zastavují pouze na pravidelných návštěvách. Navíc s manželem vedou tak odlišné životy, že se od sebe pomalu ale jistě odcizují. Soutěž by pro Jenny mohla znamenat uznání jejích schopností a především nový začátek. 

Karen je velmi pohledná žena středního věku, která si je naplno vědoma svého sexappealu a nebojí se ho zneužít. Chce mít pocit, že je obdivovaná a hýčkaná, potřebuje se ujišťovat, že neztratila nic ze svého mladistvého kouzla a stále dokáže přimět muže, aby jí leželi u nohou. A její soutěživost i přehnaný perfekcionismus jí prostě nedovolují brát tuhle soutěž polovičatě. 

Claire je svobodná matka, jež se musí postarat o malou dceru, a protože nedokončila školu, musí vyjít s málem, které jí poskytne nekvalifikovaná profese. Pečení je její vášní, většina luxusních dezertů je však nad její finanční možnosti, proto je zhotovuje pouze ve výjimečných případech. Kuchařská soutěž by však mohla být šancí, jak od základu změnit svůj život a poskytnou dcerce pohodlí, které si dle jejího názoru zaslouží. 

Mike je jediný muž v soutěži. Po smrti manželky sám vychovává jejich dva potomky a neustále se strachuje, zda na to stačí. Péče o děti je totiž po všech stránkách náročná a Mike touží po jediném - aby ty jeho ani v nejmenším nestrádaly. 

Osudy pěti soutěžících se prolínají s životními trably samotné Kathleen, která za svůj profesní úspěch platila daň v podobě neuspokojivého osobního života. Její touhy nemohly být beze zbytku naplněny a ona se s touto skutečností pokoušela vyrovnat, jak nejlépe mohla. A obstát s grácií. Stala se z ní ikona mnoha lidí, kdo však je skutečná žena za sebevědomými, usměvavými fotografiemi, tušili jen její nejbližší. 

Celý příběh je orámován pekařskou soutěží, v níž se každý z účastníků snaží předvést to nejlepší, co v něm je. Rozhodně však nejde pouze o pečení. Mnohem spíš jde o to, co se soutěžící díky svým cukrářským schopnostem učí sami o sobě. Práce v kuchyni jim totiž dává možnost objevit své pravé já a naplno rozkvést. Naučit se rozumět sám sobě, vyrovnat se s chybami minulosti a s nově nabitým sebevědomím vykročit vstříc šťastnější budoucnosti. To všechno je proloženo ukázkami z kuchařské knihy Kathleen Eadenové, jejími báječnými recepty a poučkami, jak proměnit kuchyň v pohostinné místo. Celý příběh dýchá vřelostí domácí kuchyně, teplem rodinného krbu a neskutečným životním optimismem, který se dá načerpat z maličkostí. 

Osudy ani jednoho z hrdinů nejsou právě ukázkou štěstí, spíš naopak. Mnohdy z nich dokonce dýchá značný pesimismus. I když na první pohled působí jejich životy dokonale a idylicky, jedná se pouze o masku, kterou nasazují před světem. Osud totiž každému z nich hází pod nohy klacky, které je zastaví, pokud se je neodhodlají překročit. Volba je na nich. O vlastním životě totiž rozhoduje každý sám. A nikdo nikdy nechce věřit dobře míněným radám. 

Láska s chutí makronky je velmi milým příběhem o hledání životního štěstí a touze po lásce. Je to oddechový letní dezert, který provoní vaše dny vanilkou a čerstvými jahodami, než se se vám sladce rozplyne na jazyku.

Žádné komentáře:

Okomentovat