Susanna Kearsleyová - Mariana


Některé domy mají zvláštní kouzlo. Dokonce takové, že vás k sobě prostě přitáhnou a vy nemáte na vybranou - musíte se tomuto volání podvolit. A Julie už od pěti let ví, že jeden konkrétní panský dům ležící za vesničkou Exbury jí jednoho dne bude říkat paní. A to ještě netuší, jak moc je její osud s touto usedlostí propojen... 

Julie Beckettová je uznávanou ilustrátorkou dětských knih, právě pracuje na nové zajímavé zakázce a štěstí má i v dalších ohledech. Před nedávnem totiž získala po své tetě značné dědictví, jež nemá jak utratit. Ovšem jen do chvíle, než při svém bloudění po anglických vesničkách narazí na dům, který touží vlastnit. Její bankovní účet je v tu chvíli vybrakován, má však luxusní sídlo, které čeká, až si na něm udělá pohodlí. Velmi záhy se však začnou dít zvláštní a nevysvětlitelné věci. 

Mariana je dvacetiletá dívka, která utíká z Londýna před morem. Její matka totiž umírá a dívka nemá jinou možnost, než se odebrat do domu svého strýce a přečkat epidemii tam. U strýčka je sice poměrně chladné a nepříjemné klima, je to však lepší než nemocí prolezlý Londýn. A když se navíc Mariana seznámí se zdejším zámeckým pánem, Richardem de Mornay, zdá se, že by její venkovský pobyt nemusel být až tak bezútěšný. 

Osudy Julie a Mariany se prolínají, minulost se mísí s přítomností a Julie musí pochopit, proč se jí vize z minulosti neustále vtírají do života. Teprve až prožije životní příběh Mariany a zjistí, proč se do minulosti vrací právě v její podobě, bude moct vykročit do lepší budoucnosti. Nic se totiž neděje náhodou. A lidé, s nimiž se setkává ve své současnosti, jsou jen odrazem lidí z její minulosti. Kdo je kdo a jak najít pravdu? 

Příběh Julie stejně jako příběh Mariany jsou vyprávěny jejíma očima. Přechody mezi minulostí a přítomností jsou zprvu velmi nenápadné a stejně jako si je nejdříve neuvědomuje hlavní hrdinka, neuvědomuje si je ani čtenář. Teprve když začínají být Juliiny výlety kontrolovanější, naplno se oddělí obě vyprávěcí roviny. Čtenář může společně s hlavní hrdinkou nahlížet do minulosti, domýšlet se souvislostí a pokoušet se rozklíčovat, jaké jsou vztahy mezi postavami. 

Vyprávěcí styl se pro každou z rovin příběhu trochu liší. Pro přítomnost se jedná o klasické vyprávění současným jazykem, do pasáží z minulosti pronikají zastaralejší výrazy, i jiný styl vzájemné konverzace. Lidé jsou k sobě navzájem uctivější, více dbají na konvence a více se kontrolují. V obou případech je hlavní hrdinka mírně iritující, a to především svou místy přílišnou zaslepeností, která vrcholí možná poněkud urychleným koncem. Jak Julie tak Mariana si však bez obtíží získají čtenářské sympatie a stejné to je i s hrdiny mužskými. 

Mariana je poutavým příběhem, v němž se minulost a současnost prolínají v dokonale harmonické souhře. Převažují pasáže ze současnosti, výlety do minulosti se však objevují na vhodných místech a jsou podrobné do té správné míry, takže se toho čtenář hodně dozví, ale zároveň si nepřipadá zahlcen. Zajímavá zápletka, stejně jako čtivý styl vyprávění knihu proměňují v příjemnou letní oddechovku kterou ocení milovníci romantiky i historických románů.

Žádné komentáře:

Okomentovat