Sophie Kinsella - Dokážete udržet tajemství?


Pokud se chcete pobavit, nepříliš přemýšlet a přitom ještě zavítat do světa managerských postů a neúspěšných asistentek, mohu jenom doporučit :) 

Emma je dívka něco málo přes dvacet, s poměrně neúspěšnou kariérou (především kvůli své neschopnosti udržet si stálé pracovní místo), které je často něco vytýkáno. Teď ale přichází její šance. Konečně může dokázat, že za něco stojí a že všechny pochybovačné hlasy se v ní zklamaly. Je vyslána na služební cestu, aby pro svou firmu dojednala důležitý kontrakt. To je životní příležitost, která se nemusí nikdy opakovat. Emma se rozhodne chytit ji za pačesy. Jenže... na schůzce se zkazí, co může, a vystresovanou, zklamanou dívku čeká dlouhá cesta letadlem. A jestli něco skutečně nenávidí, je to létání. 

Posílena troškou alkoholu se Emma snaží připravit na několikahodinová muka. A co čert nechtěl, letadlo se dostane do poměrně silných turbulencí. Emma už se vidí v hrobě, a protože je to možná poslední příležitost, kterou má, začne se svěřovat se všemi svými tajemstvími muži sedícímu vedle ní. Ten nemá prakticky žádnou šanci zareagovat, protože dívka mele jako kolovrátek a padají z ní informace, které by za normálních okolností nesvěřila ani svému deníčku. A to jsme teprve na začátku. 

Jak už jste nejspíš sami uhodli, žádná katastrofa se nekoná - letadlo v klidu přistane a Emma se cítí trapně za to, že na sebe všechno řekla. Utěšuje se však myšlenkou, že se s tím mužem už stejně nikdy neuvidí. Proč by taky měla. Na světě žije nějakých sedm miliard lidí, jaká je šance, že narazí právě na tohoto jednoho konkrétního člověka. Jenže život má smysl pro humor, především ten ironický, a proto setkání s neznámým v letadlem má být prvním, ale rozhodně ne posledním. 

To, co následuje, je pro Emmu částečně noční můrou a částečně splněným snem. Její život začne nabírat nový netušený obrat. I když, ne vše, co přijde, musí být za každou cenu pozitivní. Celá kniha se odvíjí v režii vtipných příhod, trapasů a nedorozumění, pořádný příběh vlastně chybí. Jako by šlo o sled příhod, které by se klidně mohly stát samy o sobě a nemají nějaký zásadnější vliv na celek. Přesto příběh funguje. 

Hlavní hrdinkou je již zmíněná Emma. Dívka poněkud naivní, snivá, tak trochu podléhající dojmu, že jí všechno na světě spadne do klína. Podléhá klamným iluzím o sobě i svém okolí, cítí se přehlížená a opomíjená, pochopitelně neprávem. Jak skutečně působí si nejspíš ani neuvědomuje. Má dobrou práci, perfektní vztah, dokonalou nejlepší kamarádku... tak proč si stěžovat? To ale v Emmině případě neplatí. Celou dobu jsem měla z hrdinky zvláštní pocit, že se chová jako rozmazlené dítě, které si dupne a dostane všechno, co chce. Reálný svět je bohužel mnohem drsnější. 

Tím druhým, bez koho by kniha nemohla existovat, je pan Dokonalý. V tomto případě je to onen neznámý z letadla. Muž pohledný, vlivný, bohatý... našli bychom ještě řadu superlativů. A co víc, Jack, tak se totiž jmenuje, ví o Emmě úplně všechno. Jak by taky ne, když mu vyslepičila i to nejtajnější tajemství. Co je s podivem, že i přes to, co už ví, o Emmu pořád stojí. Jenže láska nikdy není snadná a kdo ví, jestli náš pan Nej vůbec ví, co sám chce. 

Zmiňovat se o dalších postavách asi nemá smysl. Nějakým způsobem mi přišly až moc ploché a vzájemně splývající. Jako by se autorka o své hrdiny ani nezajímala. Nedokážu si pomoct, žádná z nich mě příliš nezaujala. Dokonce ani ty hlavní ne. 

Kniha je vyprávěna v ich-formě, což je pro autorku typické. Zatím jsem se nesetkala s jejím románem, který by nebyl vyprávěn z perspektivy hlavní hrdinky. A musím říct, že je to spíše na škodu. Všechny hrdinky mi totiž připadají naprosto stejné. A to včetně svých životních osudů nebo reálií, které je obklopují. Zajisté je dobře, když si autor vybuduje svůj osobitý styl, všeho však má být s mírou. Pokud čtu několikátý román, který se řídí podle stejné šablony, hrdinka i hrdina jsou stejní, pak brzy ztrácím přehled, kde jsem co četla. 

Co autorce nemůžu upřít, je schopnost psát čtivě. Slova ubíhají rychle, kapitola se vám ztratí před očima dřív, než byste to čekali. Jazyk není nijak komplikovaný, není tudíž nutno nad ním nějak zvlášť přemýšlet. 

Celkově hodnotím román jako lehkou, oddychovou četbu, která se hodí především pokud potřebujete vypnout a nad ničím neuvažovat. U této knihy se vám to určitě povede. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat