Srdcový král


S použitím písní, které zpíval Elvis Presley 
Libreto: Joe DiPietro 
Překlad: Adam Novák 

Premiéra: 21. září 2016 
Uvádění: Divadlo Kalich 

Režie: Šimon Caban 

Obsazení (vypsala jsem všechny alternace, tučně jsou zpěváci, kteří vystupovali v den mojí návštěvy) 
Chad - Jan Kříž, Přemysl Pálek 
Natalie Haller - Petra Kosková, Petra Tenorová 
Dennis - Petr Kutheil, Jan Tenkrát 
Jim Haller - Petr Vondráček, Zbyněk Fric 
Sylvia - Marie Křížová, Ilona Maňasová 
Sandra - Kateřina Steinerová, Markéta Martiníková 
Lorraine - Kateřina Šildová, Genny Ciatti 
Dean Hyde - Roman Tomeš, Jan Tenkrát 
Matilda Hyde - Alena Štréblová, Renáta Podlipská 
Šerif Earl - Michal Pleskot, Martin Bačkovský 
Aretha - Adéla Hájková, Gloria Šudomová 
Doris - Veronika Šlapanská, Klára Šútovská 
Patsy - Kateřina Górnioková, Kristina Kohoutová 
Brenda - Martina Ctiborová, Nikola Pažoutová 
Carl - Filip Jankovič, Lukáš Prokop 
Lee - Jiří Minařík, Dominik Peřina 
Johnny - Matěj Cichra, Radek Fišer 
Roy - Ondřej Bohata, Michal Klohna 

Délka představení: 2 h 35 

Elvis Presley se stal legendou, a proto bylo jen otázkou času, kdy se někdo rozhodne vytvořit hitmuzikál z jeho písniček. Joe DiPietro využil zápletku Shakespearovy komedie Večer tříkrálový, ovšem poupravil ji pro potřeby muzikálu a zapracoval do ní 25 Elvisových hitů. Výsledkem je vtipná podívaná plná hudby a tance, v Praze navíc okořeněná o báječné herecké výkony. 

Zápletka je veskrze banální. Nacházíme se v Americe 50. let, v ospalém městečku, kde se nic neděje a kde je dokonce zakázáno jakékoliv povyražení. Starostka zde vládne pevnou rukou a je zásadně proti moderní hudbě, tanci a jakékoliv zábavě vůbec. Poklidné vody ovšem naruší příjezd Chada, tuláka "s hudbou v duši a velkým smyslem pro dobrodružství". Jeho motorka začala zlobit, takže se bude muset pár dní zdržet, než mu ji v servise dají zase dohromady. Díky jeho přítomnosti se rozjíždí kolotoč velmi zamotaných mezilidských vztahů, kde každý touží po někom, koho nemůže mít. Podaří se ten spletenec zase rozmotat? 

V režii Šimona Cabana je umocněna komediální stránka muzikálu plná absurdních situací a zajímavých zvratů. Ať už jde o soupeření o přízeň jediné ženy, převleky, nebo ujasňování si vlastních citů. O nějaké zvláštní psychologii jednotlivých postav se nedá mluvit, ovšem v tomto případě to není na překážku. Divák stejně od začátku tuší, jak to celé dopadne, a může se proto nerušeně oddávat pobavení z dějových propletenců. 

Jednotlivé písně dostaly nové aranže, ovšem stále si zachovávají elvisovský ráz. Pro muzikál byly vybrány písně napříč tvorbou tohoto hudebního velikána, takže na jevišti se střídají taneční čísla s romanticky laděnými baladami a udržují rytmus představení. To velmi rychle ubíhá a divák prakticky nemá šanci začít se nudit. Muzikál téměř nemá hluchá místa, i když nutno připustit, že první půlka je přeci jen trochu dlouhá. 

O české přebásnění textů se postaral Adam Novák a povedlo se mu to na výbornou. Jeho verše jsou zpěvné, neskřípou a dobře se poslouchají. Novák se vyvaroval různých klišé frází a primitivních rýmů, díky čemuž banalita libreta tolik nebije do očí. 

Scénografie je velmi úsporná, sestává všehovšudy z jediné otočné stěny, díky níž se velmi rychle dají proměňovat prostředí. To je při sledu rychle se střídajících čísel výhoda, protože jednotlivé situace na sebe plynule navazují a až na pár výjimek nedochází k dlouhým zatmívačkám. Kostýmy jsou velmi zhruba stylizovány do 50. let, kam je zasazen děj muzikálu, ovšem vypadají natolik univerzálně, že by se daly zasadit fakticky do jakéhokoliv prostředí. 

Herecké, pěvecké a taneční výkony jsou, jak už bývá u Kalichu zvykem, nesmírně vyrovnané. Všichni interpreti tančí a zpívají jako o život a vydávají ze sebe maximum, aby rozpohybovali nejen jeviště, ale i diváky v sále. Taneční company je sehraná a sólisté tančí fakticky na její úrovni, takže na hromadné taneční scény se velmi dobře kouká. 

Jan Kříž v titulní roli Chada opět potvrzuje, že patří k našim nejlepším muzikálovým hercům. Jeho Chad je namyšlený frajírek, který si o sobě hodně myslí a taky to dává najevo ať už promyšlenými pohyby nebo tónem hlasu. Kříž navíc dává důraz na určitou komičnost své postavy, což nejlépe vyzní ve druhém dějství, kdy se zamýšlí nad objektem svého zájmu. Tato scéna patří k nejzábavnějším z celého představení. 

Petra Kosková v roli Natálie výborně tančí i zpívá a po herecké stránce je rovněž přesvědčivá. Kosková stojí před složitým úkolem uhrát dvě rozdílné polohy - holku, která ve vlastním městě vybočuje z průměru, a kluka, za něhož se vydává. Její Ed je kluk, který si není tak úplně jistý, jak se správně chovat, z čehož vychází jeho komičnost. Občas je Kosková v této poloze příliš ženská, ale na celkovém dojmu to neubírá. 

Dennis Jana Tenkráta je vtipná i tragická postavička zároveň. Je to brýlatý intelektuál, který na první pohled neví, co se sebou, a proto ze sebe dělá něco, čím není. Běhá za Natálií i za Chadem jako poslušný pejsek, kterého si nikdo moc nevšímá, ale který se přesto vždycky vrátí, jen aby si vysloužil pohlazení. 

Srdcový král je svižnou, vtipnou podívanou s vyrovnanými hereckými výkony, která si neklade za cíl víc, než diváky pobavit, a to se jí daří. Tvůrci dokázali banální libreto vytěžit na maximum, k čemuž nepochybně napomohla i nesmrtelná Elvisova hudba. V rámci Prahy se jedná o nadprůměr, což však u Kalichu nepřekvapí, který stojí za to navštívit.

Žádné komentáře:

Okomentovat