Robin Hood


Hudba: Ondřej Soukup
Libreto a texty písní: Gabriela Osvaldová

Premiéra: 1. září 2010
Uvádění: Divadlo Kalich

Režie: Ján Ďurovčík

Obsazení (vypsala jsem všechny alternace, tučně jsou zpěváci, kteří vystupovali v den mojí návštěvy)
Robin z Loxley - Jan Kříž
Lady Mariana - Lucia Šoralová, Michaela Tomešová
Šerif z Nottinghamu - Kamil Střihavka, Martin Pošta
Čarodějnice - Leona Machálková, Radka Pavlovčinová
Herne / Biskup z Nottinghamu - Petr Dopita, Petr Opava
Malý John - Jiří Zonyga, Petr Opava
Guy z Gisburnu / Hluchý skřet - Zdeněk Podhůrský, Antonín Moravec
Komorná Kitty - Alžběta Stanková, Michaela Tomešová, Marie Křížová
Asiat - Jan Karásek, Bedřich Lévi
Mnich Tuck - Michal Pleskot
Much - Petr Novotný
Will Scarlet - Filip Gröger
Tom - Valentýn Pokorný, Jan Bačkovský, Filip Hájek
Slepý skřet - Richard Tesařík
Sam / král Richard Lví srdce - Petr Šudoma, Oldřich Smysl
Zack - Vojtěch Vlasák
Tanečnice - Daniela Lebedová, Anna Dvořáková, Zuzana Heréniyová, Zuzana Savková, Adéla Hájková, Linda Hloušková

Délka představení: 3 h

Romantická legenda o zbojníkovi, který bohatým bral a chudým dával, se dočkala celé řady zpracování - knižních, filmových, divadelních. Osudy mládence, který mstí svého mrtvého otce a snaží se získat srdce krásné Mariany, jsou čtenářsky i divácky vděčné, přestože nikdo netuší, zda někdo jako Robin z Loxley skutečně žil. Muzikál Ondřeje Soukupa a Gábiny Osvaldové vychází z tradiční legendy doplněné o několik originálních prvků a rozhodně dokáže publikum pobavit.

Autorská dvojice Soukup - Osvaldová u nás patří k už zaběhnutému tandemu a má na svém kontě několik muzikálů. Robin Hood z jejich tvorby nijak výrazně nevybočuje. Po hudební stránce se jedná o poměrně pestrou směsici melodií v různých tempech, některé motivy se opakují, což je pro muzikál výhodné. Vybrat jedinou nosnou melodii či dokonce hit je poněkud problematické, protože jednotlivé písně jsou poměrně výrazné, ale zároveň žádná příliš nevybočuje. Na druhou stranu většina z nich je snadno zapamatovatelná a uvízne vám v hlavě. Soukup střídá romantické pomalé melodie s agresivnějšími bojovými písněmi a udává tak tempo muzikálu. Přechody mezi jednotlivými čísly jsou občas příliš ostré, chtělo by se říci násilné, ale jinak jde o hudbu příjemnou na poslech.

Trochu problematické jsou texty Gábiny Osvaldové. Autorka se sice vyhýbá otřepaným klišé a frázím, občas jí však ruka ujede opačným směrem a originalita je až přílišná. Hudba je tak čas od času doplněna slovními spojeními, které se tak úplně nehodí k dobovému koloritu středověké legendy. Nejedná se o závažný přestupek a většina diváků jej textařce ráda odpustí, přestože trochu tahá za uši.

Co považuji za jednu ze zásadních slabin muzikálu je absence dramaturga, která se u muzikálových produkcí bohužel stává zvykem. Robin Hood totiž obsahuje řadu scén, které jsou jaksi navíc, nemají žádnou vypovídací hodnotu ani neposouvají děj vpřed. V důsledku toho je především první polovina možná až moc rozvláčná a obsahuje několik hudebních čísel, které nabourávají plynulý chod děje. Dobrý dramaturg by jistě zvládl muzikál "učesat", aby se tyto hluché momenty neobjevovaly. Škoda.

Základním prvkem scénografie je rozměrná dekorace znázorňující Sherwoodský les, před niž se v případě potřeby postaví další prostory, interiéry a podobně. Řada poměrně komplikovaných přestaveb je však spíše na překážku. Vznikají kvůli nim dlouhé zatmívačky, které jsou sice vyplněny hudbou, ale přesto narušují tempo a celkový zážitek. Především v první polovině působí muzikál až torzovitě, jako série jednotlivých hudebních čísel bez zvláštní návaznosti. Po přestávce se to o něco zlepší, ovšem druhá půlka je příliš krátká na to, aby první vyvážila.

Kostýmy jsou stylizované ve středověkém duchu. Nejvíc jich vystřídá Lady Mariana, za představení se převlékne pětkrát nebo šestkrát. Je to trochu paradoxní, protože ostatní postavy se nepřevlékají skoro vůbec. Kupříkladu Robin celé představení odzpívá v jediném převleku, který maximálně doplní o plášť či rukavice.

Pokud jde o herecké výkony, tradičně vyniká Jan Kříž v titulní roli Robina z Loxley. Zpívá čistě a naplno tančí, navíc je velmi dobrý i herecky. Jeho Robin je na první pohled floutek, kterému na ničem nezáleží, jenž však v sobě skrývá romantickou duši a smysl pro spravedlnost. Lucia Šoralová jako Mariana zpívá čistě a herecky nemá problém, ale přesto na jevišti nijak nedominuje a její výkon mezi ostatními trochu zapadá. K nejpovedenějším řadím její výstupy se šerifem z Nottinghamu, jinak je však její výkon hlavně přehlídkou krásných kostýmů.

Naopak velmi výrazný a zapamatovatelný je výkon Radky Pavlovčinové v roli čarodějnice. Ať už jde o její gesta, pohyby nebo tón hlasu, Pavlovčinová pokaždé, když vystoupí na scénu, ovládne jeviště a strhne na sebe pozornost. Její role nemá tolik prostoru, kolik by si možná zasloužila, ale o to víc si ji divák užije.

Výrazná je na jevišti také komorná Kitty. Betka Stanková má trochu problémy se zpěvem, ale to jí rádi odpustíte, protože jinak dokáže ze své role vytěžit maximum. Kitty má hlavně pobavit, což se Stankové daří. Krom komiky však do své role dokáže dostat i dívčí zranitelnost a smutek a její ztřeštěné poskakování a pobíhání často zaujme víc než hlavní role Lady Mariany.

Tradičně dobrá je taneční company a pánové v rolích Robinovy družiny. Ti dokážou v řadě momentů vnést do příběhu možná trochu prvoplánový a lehce obscénní, ale přesto milý humor.

Robin Hood je zábavným muzikálem, který jistě má své mouchy, ale dokáže diváky zaujmout hudbou, originálními texty a především hereckými výkony. Pokud tedy stojíte o romantický příběh nabitý akcí, neměli byste tento muzikál vynechat.

Žádné komentáře:

Okomentovat