Stephanie Lehmannová – Butik na Astor Place


Spousta starého oblečení, umírající stará dáma a deník, o jehož existenci nikdo netušil. Stačí trocha zvědavosti a letitý sešit se ocitá v Amandině kabelce, aby se mohla v poklidu ponořit do jeho stránek a objevit příběh, který se jí týká víc, než by předpokládala... 

Amanda je téměř čtyřicátnice provozující butik s retro oblečením na Astor Place. Objíždí bleší trhy, aukce i staré lidi, kteří se zbavují nepotřených svršků ze svého mládí, aby ulovila zajímavé kousky, které potom čistí, opravuje a znovu prodává. A její podnikání má úspěchy, protože retro letí. Zatímco profesní život Amandě vychází, s tím soukromým je to na štíru. Její milenec je ženatý a šance na rozvod jsou v nedohlednu, nezadržitelně stárne a navíc posledních několik nocí trpí problémy se spánkem. Není divu, že ji všechno začíná zmáhat. 

Olive je dívka z dobré rodiny žijící na počátku 20. století. Její otec je ředitelem významného newyorského obchodního domu, má slušný plat a dceři se snaží poskytnout prvotřídní vzdělání i pohodlný život. Olive má však ambice ne zcela korespondující s její společenskou třídou. Touží se stát nákupčí v obchodním domě. Necítí se jako někdo stvořený pro manželství, poklidný život v domácnosti a výchovu dětí. Chce být emancipovanou ženou s právem na vlastní názor. A její přání se nejspíš brzy stane i její jedinou šancí na přežití. 

Kniha střídá dvě časové roviny - současnost vyprávěnou z pohledu Amandy a počátek 20. století líčený Olive. Obě hrdinky jsou si velmi podobné a zastávají téměř totožné názory, přestože je od sebe dělí celé staletí. V řadě charakterových rysů se však liší. Zatímco Olive je žena činu a nebojí se vzít osud do vlastních rukou, Amanda je ovlivňována svým okolím a není schopna bojovat za svůj život. Pomůže jí Olivin deník konečně učinit zásadní životní rozhodnutí? Protože ačkoli žije v maximálně svobodné době, kde žena si může dovolit vše, cítí se spoutanější než Olive ovlivňovaná nekonečnými konvencemi. Vlastní obavy jsou totiž často mnohem horší než společenská pravidla. 

Na stránkách románu před čtenáři ožívá New York počátku minulého století se svou unikátní architekturou, romantickou módou a nezaměnitelnou atmosférou. Stejně jako Amandu nás může zaplavit nostalgie nad tím, co dávno zmizelo v propadlišti času, nad městem, v němž se zdobné secesní domy proměnily v supermoderní mrakodrapy. Minulost a současnost se mísí a jsou mnohem propojenější, než se na první pohled zdálo. 

Butik na Astor Place je milým příběhem o hledání sama sebe a životního místa, o právu na vlastní názor a vlastní rozhodnutí. Je prodchnut atmosférou starých časů, vůní kosmetiky a kouzlem starých šatů, navrch okořeněný špetkou romantiky. To vše v přesně vyváženém poměru, který vykouzlí úsměv na tváři.

Žádné komentáře:

Okomentovat