Tom Michell - Co mě naučil tučňák


Když Tom Michell vyrazí na dovolenou do Uruguaye, rozhodně netuší, jak nečekaný dárek si s sebou přiveze a jak moc změní jeho život... 

Tom Michell je mladík lehce přes dvacet, kterému se zajídá nudný život ve staré dobré Anglii a z touhy po dobrodružství tak přijme místo učitele v argentinské internátní škole. Jen kousek od hlavního města Buenos Aires vychovává z argentinských chlapců mladé muže, prototypy anglických gentlamanů. Píšou se 70. léta a atmosféra je bouřlivá. Země je zmítána převraty, narůstající inflací a velkou nejistotou, co přinese zítřek. I přesto se Tom nevzdává svých smělých plánů na poznávání Jižní Ameriky a v každé volné chvíli cestuje. A jeden takový výlet mu změní život. 

Tom se ocitne na uruguayské pláži, kde ropná skvrna zahubila stovky, ne-li tisíce tučňáků. Zdá se, že celá jedna kolonie je nenávratně zničena. Mezi stovkami nehybných, dehtem obalených těl však leží i jeden tučňák jevící známky života. A přestože to na první pohled vypadá jako hloupost, Tom se z náhlého popudu rozhodne ptáka zachránit. A započne tím hluboké přátelství mezi člověkem a zvířetem... 

Kniha není jednotným příběhem s klasickou románovou výstavbou, jedná se spíše o střípky z autorova života, v nichž hraje tučňák pojmenovaný Juan Salvador klíčovou roli. Tom popisuje jejich postupné sbližování od pašování ptáka přes hranice až po jejich společný život v areálu internátní školy. Tučňák se stává miláčkem všech pro svou roztomilost a řadu skvělých vlastností - třeba schopnosti naslouchat a pokaždé dobře poradit i beze slov. A Tom se díky němu naučí nejen spoustu věcí o tučňácích, ale i sám o sobě. 

Co mě naučil tučňák je milým příběhem o tom, jak moc je pro naše životy určující náhoda. Že stačí změna směru, procházka novými místy, impulzivní rozhodnutí a celý náš svět se převrátí vzhůru nohama. Ať už v dobrém nebo ve zlém. Je to silný a dojemný příběh o neskutečném přátelství mezi dvěma živočišnými druhy, o dobrodružství, zodpovědnosti a touze po poznání. Příběh o tom, jak moc náš život řídí maličkosti. Stačilo totiž tak málo a autor by neměl o čem psát. Kdyby tehdy nevyrazil na pláž a nenarazil na tučňáky, nebo kdyby si nevšiml, že se jeden z nich hýbe, Juan Salvador by zůstal jen anonymním ptákem odsouzeným k záhubě. Ale Tom si všiml. 

Přestože Juan Salvador už dávno není mezi námi, na stránkách knihy může znovu ožít a představit se čtenářům, kteří jen tiše závidí ta pevná pouta, která si mezi sebou člověk a tučňák vytvořili. Pouta přátelství, která změnila život jim oběma.

Žádné komentáře:

Okomentovat