Ursula Poznanski - Pět


O geocachingu, tedy hledání pokladů s pomocí navigace, už jste nejspíš slyšeli, v poslední době je to poměrně populární zábava. Co byste ale rozhodně nechtěli zažít, je objevení schránky s velmi morbidním obsahem. V keškách poschovávaných v okolí Salcburku jsou totiž části těla. Oběť zatím není známá, policistům však něco napovídá, že další dílek puzzle najdou, pokud přistoupí na vrahovu hru a podle jeho instrukcí vyrazí za další keší...

Beatrice Kasparyová je u salzburských kriminalistů už nějakou dobu, ale na případ, jako je tenhle, ještě nenarazila. Ona i její kolegové se totiž ocitli ve hře na kočku a myš, která má dokázat neschopnost policie. Vrah jim na místě činu zanechal hádanku s několika vágními informacemi, které je mají dovést na další stanoviště. Beatrice má sice poměrně bystrý úsudek, tentokrát se však bude muset hodně snažit, aby případ vyřešila.

Všechno to začne ve chvíli, kdy na pastvině naleznou mrtvou ženu. Nemá u sebe doklady ani telefon, čímž se komplikuje identifikace, má však něco jiného - zvláštní tetování na chodidlech. Tetování, které udává souřadnice. Při jejich prověřování policisté objeví schránku s lidskou rukou a zlověstným vzkazem. Lov právě začal.

Jak případ pokračuje a počet mrtvých narůstá, je stále komplikovanější rozhodnout se, která vodítka vedou k cíli a která pouze odvádějí vyšetřovatele do slepých uliček. Dokáže Beatrice poskládat všechny indicie dohromady a odhalit vraha, nebo zůstane viník nepotrestán? V tomhle honu za spravedlností totiž může hodně ztratit nejen vrah...

Kniha má na detektivku poměrně pomalý rozjezd, velmi brzy však čtenáře vtáhne a on bude s napětím očekávat každou novou indicii, kus těla a tajemný vzkaz. Beatrice má za sebou navíc velmi zajímavou minulost, která se odkrývá po kouskách a přirozeně vzbuzuje zvědavost. Autorka výborně stupňuje tempo i napětí a podává informace v těch správných dávkách. Moment, kdy do sebe najednou všechno zapadne a vy pochopíte, co jednotlivé oběti spojuje, si tak můžete skutečně vychutnat.

Celý příběh perfektně funguje, informace se na sebe nabalují a nevznikají hluchá místa. Čtenář nemá pocit, že by mu někdo něco násilně vnucoval, ani se nemusí obávat přehnaně geniálních vyšetřovatelů, kteří by neměli informace, a přesto neomylně tušili, kdo je vrah. Díky bohu za to.

Pět je příběhem chytlavým, skvěle vybudovaným a dobře fungujícím. Udržuje čtenáře v napětí téměř od první po poslední stranu a poskytne mu adekvátní rozuzlení. Co víc si od detektivky přát.

Žádné komentáře:

Okomentovat