Ursula Poznanski - Slepí ptáci


Beatrice doufá, že si po dlouhé době užije klidný večer. Na krku jí nevisí žádný případ, a proto je ten nejlepší čas pokusit se dostat vztahy s bývalým manželem na korektní úroveň. Rodinná večeře je však narušena pracovním telefonátem. V lese u salzburského kempu jsou nalezeni dva mrtví a všechno ukazuje na zločin z vášně. Bylo to však vážně tak? 

Beatrice Kasparyová a Florin Wenninger mají před sebou další zapeklitý případ. Dvojice z lesa totiž sice na první pohled působí jako milenci, ve skutečnosti je však nic nespojuje. Zastřelený muž miluje Pána prstenů a nejrůznější internetová fóra, uškrcená žena pracovala jako kosmetička a do Salzburku přijela na návštěvu. Ti dva se ve skutečnosti vůbec neznali a spojuje je jediné. Facebooková skupina milovníků poezie, v níž lidé ze všech koutů Rakouska a Německa publikují básně známých autorů a diskutují o nich. Tato spojnice je však tak tenounká, že v ni vyšetřovatelé nevkládají příliš mnoho důvěry. Ale co kdyby přeci jenom... 

Beatrice se pod falešnou identitou zaregistruje na Facebook a zažádá o členství ve zmíněné skupině. To bez potíží získá a nic jí proto nebrání začít se kolem sebe rozhlížet a hledat jakékoliv důkazy, které by napomohly vyšetřování zločinu. Někteří členové skupiny se chovají krajně podezřele a Beatrice začíná tušit, že všechno není tak, jak se na první pohled jeví. Teď už jenom zatahat za ty správné nitky, aby se dostala k informacím, které potřebuje. 

Zatímco předchozí Beatricin případ byl spojen s geocachingem, tentokrát jsou do hry zakomponovány sociální sítě. Facebook totiž na uživatele mnoho prozradí. Často víc, než by oni sami chtěli. Autorka pracuje s motivem náhody, osudovosti a minulosti, která se před vámi může zničehonic vynořit a semlít vás. Vzhledem k tomu, že všechny oběti patří do skupiny milovníků poezie, kam se Beatrice nenápadně vmísila, objevuje se v knize celá řada více či méně známých básní především německojazyčných autorů. Řada z nich má krom překrásného jazyka také skryté poselství, které je však poměrně těžké odhalit. 

Autorka vytváří komplikovanou mozaiku osudů, která zdánlivě nedává smysl. Jakmile se však pročtete k samotnému závěru, všechno najednou zapadne na své místo. Jednotlivé akce se vyjasní a čtenář konečně pochopí, o co celou dobu šlo a proč oběti zemřeli. Rozuzlení je poměrně překvapivé, nečekané a sami od sebe na něj nejspíš nepřijdete. Alespoň po většinu knihy určitě ne. 

Krom hlavní linie vyšetřování se v knize představuje rovněž osobní život obou detektivů. Hlavní pozornost je kladena na Beatrice, do hry se však pomalu dostává i pozvolna klíčící vztah mezi ní a jejím kolegou. 

Slepí ptáci jsou velmi slušnou detektivkou se zajímavou zápletkou a překvapivým rozuzlením. Nejedná se o příliš akční příběh, vyšetřování se knihou vine spíš pozvolna a skutečné vyvrcholení přichází až na posledních stranách. Přesto v knize není žádný text navíc a vše v ní má své pevné místo, byť spousta věcí zůstává dlouho zahalena rouškou tajemství. Pokud hledáte oddechovou detektivku s propracovanou zápletkou, v níž se nic neděje náhodou, tahle kniha by neměla uniknout vaší pozornosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat