Ali Bergová, Michelle Kalusová - Zkrátka se zamilujte


Když jste zarytý čtenář a milovník literatury, bylo by krásné potkat lásku jako z románu. Tak proč jí nevyjít naproti? Třeba tajným vzkazem ukrytým v knize, kterou jakoby náhodou zapomenete v tramvaji, vlaku či jiném dopravním prostředku. Když totiž máte stejný vkus na knihy, pak si musíte rozumět i v reálném životě. To by v tom byl čert, aby se nezrodila láska jako trám... 

Frankie už je nějakou dobu sama a všechny její schůzky jsou jedna velká katastrofa. Protože je však odhodlaná najít si novou lásku, rozhodne se odstartovat netradiční projekt. Nechává v dopravních prostředcích po celém městě knihy svých oblíbených autorů a připisuje kontakt na sebe. Doufá, že se jí tak podaří seznámit se s mužem svých snů. A aby měla přehled a třeba i trochu pobavila čtenáře, začne vést o svém počínání blog. Není totiž nad to podělit se o nevydařenou schůzku s veřejností. 

Zatímco knihy čekají na své objevení, seznamuje se Frankie v knihkupectví, kde pracuje, s mladým a velmi pohledným Sunnym. Už při prvním setkání se jí zalíbí, má však jeden zásadní nedostatek - mizerný vkus na knihy. Sunny totiž čte výhradně YA literaturu, což jsou romány, jichž by se Frankie nedotkla ani konečkem prstu. A přes nepopíratelnou přitažlivost přece nemůže randit s někým, kdo nedokáže ocenit skutečně hodnotnou literaturu. 

Román podle anotace působí velmi slibně, bohužel však trpí celou řadou nedostatků. Tím prvním a poměrně zásadním je absence jakéhokoliv nosného děje. Seznamování pomocí knih by mohlo vydat na zajímavou zápletku, v románu je však využito pouze okrajově, a to ještě takřka výhradně pro blogové postřehy hlavní hrdinky. Ty jsou, jen tak mimochodem, jedinou aspoň trochu vtipnou pasáží románu. Zbytek je spíše hromada trapnosti. Děj se plácá odnikud nikam, nemá žádný pořádný vývoj a příběh se vytrácí kamsi do ztracena. 

Iritující jsou rovněž postavy, zejména hlavní hrdinka Frankie. Považuje se za znalkyni kvalitní literatury a opovrhuje každým, kdo ji nečte, ve skutečnosti je však jednoduše literární snob. Přestože už jí táhne na třicítku, chová se jako nevyzrálá puberťačka, která káže vodu, ale pije víno. Netuší, co od života vlastně chce, a chtělo by se říci, že není schopná navazovat normální vztahy. Její chování k Sunnymu je naprosto neadekvátní a nehodné jejího věku, zejména pak v druhé polovině knihy. Stejně nedospěle, ne-li ještě hůř se chová i Frankieina nejlepší kamarádka Cat. Navíc čtenář marně kroutí hlavou nad tím, proč se tyhle dvě vlastně přátelí, když to vypadá, že jedinou náplní jejich života je navzájem se ztrapňovat. 

Celý román by se dal vtěsnat do polovičního rozsahu, stačilo by vyškrtat obrovské množství naprosto vycpávkových scén, které nejsou pro děj (nulový) ani vývoj postav (rovněž nulový) vůbec podstatné. Navíc se autorky tak strašně snažily o vtipnost, že do románu napsaly obrovské množství rádoby zábavných, ale ve skutečnosti nesmírně trapných scén. Celé vyprávění na mě trochu působilo jako snaha přiblížit se Leně Dunhamové, na níž je v knize mimochodem odkazováno, bohužel však knize zcela schází její nadhled a lehkost, nemluvě o tom správném dávkování vtipu. 

Při čtení působí rušivě také značné množství překlepů a chyb, osobně mě obtěžovaly i některé nepřesné či přímo chybné narážky na literaturu. Když už si hlavní hrdinka hraje na sečtělou intelektuálku, která miluje Jane Austenovou, měla by se vyvarovat takových chyb jako zařazování konkrétních postav do úplně jiných románů (ne, Edward Ferrars v Pýše a předsudku skutečně nevystupuje). Zarážející jsou i některé velmi kostrbaté věty, těžko však soudit, zda jsou takové i v originále nebo je na vině překlad. 

Zkrátka se zamilujte jednoduše není dobrá kniha. Prvotní nápad je bezpochyby zajímavý a má potenciál zaujmout, výsledek je však velmi tristní. Nesympatická a nedospělá hrdinka, její otravná kamarádka, spousta rádoby vtipných scén a poněkud kostrbatý styl psaní. Výsledkem je trapností prošpikovaný román, který se tak strašně snaží být zábavný, až je to k pláči. Pokud tedy toužíte po romantickém příběhu plném knih, od tohohle raději dejte ruce pryč.

Žádné komentáře:

Okomentovat