Jenny Hanová - Navždy s láskou Lara Jean


Lara Jean zdárně překlenula zbývající roky střední školy a dostala se do maturitního ročníku. Zbývá pár posledních měsíců, než se vytratí na vysokou a nechá svého otce doma samotného jenom se svou mladší sestrou Kitty. Naštěstí se nechystá nijak daleko. Její vysněná univerzita leží jen nějaké dvě hodiny cesty od domova a navrch tam nebude sama, ale s Peterem, takže ani nemusí příliš tesknit. Ale jak už to bývá, člověk míní... 

Od chvíle, kdy jsme se s Larou Jean rozloučili, uplynuly dva roky. Mezitím zvládla naše hrdinka úspěšně dojít až k maturitě a teď už na ni čeká jen rozhodnutí, kam na vysokou školu. I když to vlastně není žádné velké rozhodování. Lara Jean má o své budoucnosti naprosto jasno. A taky o tom, že do ní zahrne Petera. Sice nechce být tím typem dívky, která teskní po svém příteli, ale ani nikomu nedovolí, aby ji připravil o její první lásku. 

Krom přechodu ze střední na vysokou však na Laru Jean čekají ještě další změny. Její otec se dal dohromady s jejich sousedkou a zdá se, že jim to klape, protože plánují svatbu. A Lara Jean má naprosto přesnou představu, jak by měla vypadat. Protože nic se nesmí ponechat náhodě, raději ji zorganizuje sama do posledního detailu. Její otec se přeci nežení každý den, proto musí oslava perfektně klapnout. Ať to stojí, co to stojí. 

Třetí díl trilogie o Laře Jean je vlastně naprosto zbytečným pokračováním, které se pouze plácá od ničeho k ničemu a postrádá nosný děj nebo přinejmenším zajímavou zápletku. V podstatě jde o sled příliš spolu nesouvisejících událostí, které se točí kolem závěru maturitního ročníku a výběru vysoké školy. Lara Jean po celou dobu vlastně pouze řeší, kam půjde po střední, jak upéct ty nejlepší čokoládové sušenky a jak naplánovat otci perfektní svatbu. Veškeré krize a dramata, které se náhodou objeví, jsou pouze opakováním toho, co už jsme si mohli přečíst v předchozích dílech, po nějaké originalitě ani vidu ani slechu. 

Problematická je navíc už sama postava hlavní hrdinky, která s věkem rozhodně nemoudří, naopak se chová pořád stejně otřesně a nedospěle. A tak nějak nejsem schopná uvěřit ani upřímnosti jejího vztahu s Peterem. Sice spolu chodí už nějaké dva roky, ale stále se drží téměř v platonické rovině, kde maximem jejich intimnosti je pár tajně ukradených polibků. Žádné ruce pod tričkem, žádná chuť se na sebe vrhnout... U kluka, který už má za sebou nějakou tu sexuální zkušenost, je to vztah až absurdně cudný. Vztahu Petera a Lary Jean schází to správné jiskření a zároveň trocha dospělého přístupu. Všechny city, které k sobě ti dva údajně chovají, jsou vlastně jen slova, která postrádají nějaký pevný základ. 

Navždy s láskou Lara Jean je dílem, který vůbec nemusel vzniknout, nepřináší totiž vůbec nic nového a je pouze umělým natahováním jinak uzavřeného příběhu. Za celou dobu v něm nedojde k žádnému zásadnějšímu zlomu, vývoj je poměrně snadno předvídatelný a načrtnuté vztahy působí povrchně a nevěrohodně. Pokud by v knize došlo k nějakému výraznému zvratu, pak by jistě bylo zajímavé si ji přečíst. Takhle mi z toho však vychází jenom autorčina snaha vyhovět fanouškům. A to je na dobrý, nebo ostatně vůbec nějaký, příběh hodně málo.

Žádné komentáře:

Okomentovat