Amie Kaufman - Jay Kristoff - Gemina


Vesmír je plný nebezpečí a zejména nečekaných překvapení. Hannu by nikdy nenapadlo, že z nevinných oslav Dne Terry se stane boj o holý život, v němž nemůže věřit vůbec nikomu. Na skokové stanici Heimdall, která je jejím de facto stálým bydlištěm, se zničehonic zjeví vražedné komando s jasně stanoveným cílem. Jejich zabijácké vraždění nesmí nikdo přežít. Ovšem Hanna má na věc trochu jiný názor. A sdílí ho s ní i poněkud nečekaní spojenci. 

Hanna nikdy nemusela řešit žádný závažnější problém, než jak si vybrat správnou barvu rtěnky nebo kam vyrazit se svým přítelem na schůzku. Žije životem privilegované dcerušky velitele stanice a nic jí nechybí. Den Terry je pro ni, stejně jako pro ostatní lidi na stanici, důvodem k oslavám, zároveň je to však den, jako každý druhý. Dokud se přímo uprostřed všeobecného veselí neobjeví vražedné komando se zbraněmi plnými ostrých nástrojů. Jen hnutím šťastných náhod není Hanna v okamžiku útoku přítomná v Atriu po boku svého otce, to však ještě neznamená, že by byla v bezpečí. Komando totiž nemá v plánu nechat kohokoliv z přítomných naživu. 

Nik má dlouhodobě problémy se zákonem. Vlastně je na stanici tak trochu ilegálně. Jako příslušník mafiánského klanu v tom však umí chodit. Zvlášť když po něm čas od času někdo chce nějakou tu službičku. Když je vydíráním donucen souhlasit s dopravou speciálního kontejneru na stanici, vůbec netuší, jaké peklo se má v několika příštích minutách rozpoutat. On sám sice není vylodění komanda přítomen, jeho blízcí však mají poznat hodně zblízka, co to znamená postavit se do cesty smrtící zbrani. Přežít nesmí ani Nik, ten má však na věc trochu jiný názor. A bude se pekelně snažit, aby zabijákům pěkně znepříjemnil život. 

Druhý díl série Akta Illuminae se přesouvá na skokovou stanici Heimdall, kam míří uprchlíci z Kerenzy. Což je přesně ten důvod, proč se uvnitř rozpoutá vražedné peklo. Útok na planetu byl totiž tak trochu nelegální a nikdo se o něm nesmí dozvědět. Následky pro vedení BeiTechu, který má toto běsnění na svědomí, by totiž byly nedozírné. Zatímco v prvním díle trilogie stál člověk proti umělé inteligenci, tady je na obou stranách lidský faktor. A hra o život je proto snad ještě nebezpečnější. 

Podobně jako u prvního dílu je forma vyprávění zajímavější než příběh sám. Byť se zde objevuje řada nečekaných, překvapivých momentů. Jedná se o akční thriller, v němž jednoznačně fandíte hrdinům, ale až do poslední chvíle si nejste jistí, jak to s nimi dopadne. V rámci vyprávění se střídají záznamy s bezpečnostních kamer, internetové konverzace i série velitelských pokynů a zdá se, že neexistuje žádný jednotící prvek, který by příběh držel pohromadě, ale ten přesto funguje. Styl psaní je tak čtivý, že přes monumentální rozsah téměř 700 stran zvládnete knihu přelouskat doslova jedním dechem. Události totiž s postupujícím příběhem nabírají na obrátkách a vy nechcete skončit se čtením, dokud se nedozvíte, jak to celé dopadne. rec

Vzhledem k tomu, že se jedná o sci-fi, pracují autoři s řadou zajímavých vědeckých poznatků a paradoxů, které rozvíjejí. Část zápletky je dokonce postavena na paradoxu cestování červí dírou a jaká rizika může tento mechanismus přinášet. Některé teorie, které román předkládá, působí možná trochu absurdně, všechny však vychází z vědeckých faktů a pouze rozvíjí to, o čem přemýšlel už Albert Einstein na počátku 20. století. Výsledky jsou překvapivé, možná trochu nečekané, ale rozhodně stojí za úvahu trochu se nad nimi zamyslet. 

Gemina je o poznání akčnější než předchozí díl, a to především proto, že proti sobě stojí dvě skupiny lidí a hrají spolu hru kdo s koho. Jedná se o provařený model, který v tomto případě zaujme spíše formou než obsahem. To však nic nemění na tom, že autoři zvládají promyšleně budovat napětí, přichází s nečekanými zvraty a vyvolávají ve čtenáři řadu otázek. Tak uvidíme, jestli nám odpovědi na ně přinese Obsidio. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat