Ayobami Adebayová - Zůstaň se mnou


Žít v prostředí, kde je naprosto běžné být jen jednou z několika manželek a zůstat monogamní, je velmi obtížný cíl. Zvlášť když nejste schopná dát manželovi to, po čem touží - dítě. Ayobami Adebayová ve své prvotině Zůstaň se mnou rozvíjí na pozadí dějinného vývoje v Nigérii intimní příběh manželství, které postrádá jednu zásadní věc - upřímnost. 

Yejide zoufale touží po dítěti. Je totiž vdaná už čtyři roky, ale stále se jí nepodařilo počít. A rodina jejího manžela na ni začíná tlačit. Pokud nebude schopná dát mu potomka, najde si další ženu, která tuto povinnost splní. Akin svou manželku nade vše miluje, zároveň však není imunní vůči naléhání svých nejbližších a rozhodne se jim vyhovět. Přivede si domů druhou ženu, která by mu měla dát to, čeho Yejide není schopna - dítě. To je ovšem teprve začátek vzájemné nedůvěry, která se ve vztahu najednou objevuje a začne ho narušovat. Na poměrně malém rozsahu se rozehrává intimní rodinné drama, které v sobě skrývá víc překvapivých zvratů, než byste čekali. 

Příběh je vyprávěn oběma manželi, tedy Yejide i Akinem, kteří dávají k dobru svůj pohled na věc. Vyprávění z pohledu Yejide mírně převažuje, Akin však má dostatek prostoru, aby vyslovil věci, které je potřeba slyšet. Autorka si se čtenářem po celou dobu hraje, protože trousí náznaky, z nichž je možné si poskládat celkový obrázek, ale zároveň vás nechává tápat v nejistotě. V příběhu je řada nedořečeností, které se vyjevují teprve postupně a odhalují, že pravda je možná někde úplně jinde. V průběhu vyprávění se karty několikrát obrátí a teprve v samotném závěru se naplno odhalí mnohoznačnost názvu. 

Na pozadí rodinných vztahů, o něž jde v románu především, se odehrávají nigerijské dějiny, které hrdiny do jisté míry ovlivňují a někdy i zapříčiňují jejich chování. Nigerijské kulturní prostředí je od toho našeho velmi vzdálené, což je na příběhu znát. Zároveň je však jasné, že právě tato mentalita je autorce vlastní, protože dokáže svou zemi a její zvyklosti čtenáři přiblížit v barvitém obrázku, který je snadno pochopitelný a v mnohém obohacující. 

Zůstaň se mnou je především příběhem o ničivosti vzájemných mezilidských vztahů. Je to vyprávění protknuté bolestí a zklamáním, ovšem zároveň nadějí. Řeší se zde problém manželství, mateřství, stejně tak problém ženství. Hlavní hrdinka je nesmírně silná žena, která i navzdory útrapám jde životu vstříc a není pouze někým, kdo trpně snáší ženský úděl. Román je velmi zdařilým debutem plným krásných myšlenek a silných emocí, který rozhodně stojí za povšimnutí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat