Becky Albertalli - Probuzení Simona Spiera


Být teenager v dnešním světě může být zatraceně těžké. Zvlášť když sice máte skvělou rodinu a partu bezva přátel, ale taky jedno obrovské tajemství. Střední škola se totiž může stát peklem pro kohokoliv, kdo tak úplně nezapadá. Zvlášť na konzervativním americkém jihu, který je často pokrokový jen naoko. 

Simon je průměrný dospívající a jeho život není nijak zvlášť výjimečný. Až na jednu drobnost. Je gay. A není si jistý, jestli je připravený podělit se o tuto skutečnost s celým světem. Vlastní neopatrností si ale zadělá na problémy. Není totiž nic snazšího, než někoho zneužít pro vlastní prospěch. Simon se jednou ve spěchu zapomene v knihovně odhlásit z e-mailu, a tím dá svému spolužákovi dokonalou záminku k vydírání. Pokud nechce, aby se celá škola dozvěděla o jeho homosexuální orientaci, bude muset vyděrači dohodit svou nejlepší kamarádku. 

Simon je z celé situace stejnou měrou otrávený jako zhrozený. Nejde totiž jenom o něj. Ve hře je i jeho rozvíjející se vztah s chlapcem s přezdívkou Blue. Simon sice zatím netuší, kdo to je, ale už teď k němu má blízko a nerad by ho ztratil. Což by se ve chvíli, kdy jejich e-mailová konverzace vyjde na světlo, zákonitě stalo. A Simon se nedokáže připravit o šanci poznat neznámého blíž. A především zjistit, kdo to ve skutečnosti je. 

Autorka si pro svůj román vybrala téma coming outu, které naší společností stále hýbe, byť asi ne tolik, jako Spojenými státy. Homosexualita už sice není trestným činem ani stigmatem, přesto je pro spoustu gayů obtížné se k ní přiznat. Společnost má totiž neustále tendence nahlížet na jejich sklony jako na něco nenormálního a opovrženíhodného. Přitom je to právě společnost, která dojem normálnosti definuje. Jedná se o uměle vyvinutý konstrukt 19. století, kterého se z nepochopitelných důvodů stále držíme bez ohledu na historickou tradici i postupující vývoj. Autorka se dokonce nad tímto problémem přímo zamýšlí, byť nedokáže dát uspokojivou odpověď. Daří se jí nicméně dosti přesně definovat svět dnešních teenagerů a jejich problémy. Protože bez ohledu na to, jestli dávají přednost dívkám nebo chlapcům, se mladí především touží líbit, neztrapnit se a nějak uspokojivě proplout střední bez větší újmy na tělesném a především duševním zdraví. Americké školy v tomhle tak trochu připomínají džungli s pevně daným kodexem přežití - šanci mají jen ti nejsilnější. 

Román je ve své podstatě velmi málo dějový. Stěžejní je Simonův coming out a zejména v druhé polovině knihy také hon za tím, kdo je vlastně Blue. Autorka jeho postavu popisuje tak šikovně, že si čtenář spolu se Simonem vytváří spoustu podezření, ale vlastně nikdy nemá jistotu, takže nedokáže nad tajemstvím přestat přemýšlet. Kniha je napsaná velmi čtivě, utíká rychle, obsahuje řadu vtipných pasáží a hlavně neskutečnou dávku roztomilosti. Simon je hrdina, kterého si nejde nezamilovat, ať už pro jeho neobratnost, nedovtipnost nebo třeba odvahu, s níž se dokáže postavit překážkám, jež mu osud postaví do cesty. 

Probuzení Simona Spiera je čtivá romantická oddechovka, která dokáže vykouzlit úsměv na rtech. Nápad ani zpracování vlastně nejsou nijak zvlášť originální, čím se kniha liší od řady jiných podobných YA románů, je LGBT tematika, která v literatuře stále tvoří spíše okrajové téma. Takže pokud chcete trochu jinou, absolutně roztomilou YA romanci, není důvod váhat. Já jsem si Simonovy trable mimořádně užila, a to už dávno nejsem cílovka.

Žádné komentáře:

Okomentovat