Bernhard Schlink - Předčítač


Neznají se, skoro nic o sobě nevědí a přesto je náhoda svede dohromady a nechá mezi nimi vykvést možná trochu zvláštní, ale o to intenzivnější vztah. Oba vědí, že to nemůže trvat navěky, jsou si však blízcí, proto na budoucnost nemyslí. Ve chvíli, kdy jsou jejich pouta přervána, se každý vydává jiným směrem. Náhoda, nebo možná osud, tomu však chtějí, aby se znovu setkali. Tentokrát v novém postavení a tváří v tvář hříchům minulosti. 

Když Michael poprvé potkává Hannu, je patnáctiletým gymnazistou bez špetky životní zkušenosti. Hanna je žena dvakrát tak stará, která toho už má za sebou spoustu, byť o své minulosti nikdy nemluví. Sblíží se a navzdory vší pravděpodobnosti mezi nimi vznikne milostný poměr. Tráví spolu každou volnou chvíli, leží si v náručí a mladík své intimní přítelkyni často předčítá. Dramata, poezii i prózu, díla současná i z pera velkých klasiků. Vedle tohoto tajného milostného života však Michael vede ještě ten oficiální, do něhož Hanna tak úplně nepatří. Oba nejspíš kdesi vskrytu duše vědí, že se jednou budou muset rozloučit. Zatím k tomu však čas nedozrál. 

Román, nebo spíše novela je rozdělena do tří částí, z nichž každá popisuje jedno období vztahu obou milenců. Skutečně nablízku a vedle sebe si jsou pouze v první části knihy, která je zároveň nejnaivnější a nejméně filosofická. Michael, který je zároveň vypravěčem příběhu, v ní popisuje krátké období intenzivní vášně, kdy se jeden druhého nemohli nabažit. Popisuje každodenní drobnosti života a banality vztahu, to vše s odstupem mnoha let. Stále si dokáže vybavit, jaké to tehdy bylo, přestože všechno už odvál čas. 

Druhá a třetí část knihy mnohem víc zabředávají do filosofických úvah, byť nijak zvlášť rozvláčných. Na pozadí soudního procesu se řeší hříchy minulosti a vyrovnávání se Německa s vlastní nacistickou tradicí Vypravěč je nejprve zapáleným odbojářem, který nemůže přijít na jméno nejen nacistům, ale ani těm, kteří složili ruce do klína a mlčky přihlíželi válečnému dění. Postupem času však začíná vidět věci v nových souvislostech a své soudy si vytváří uvážlivěji. Autor nastiňuje rovněž otázku viny a trestu, kolektivního provinění či hledání obětního beránka. Neodsuzuje ani nemoralizuje, spíše ukazuje. Názor už si každý musí vytvořit sám. 

Novelou se silně prolíná problematika identity a volby. Kdo vlastně jsme a co z nás činí právě takové osoby? Oba hlavní hrdinové - Hanna i Michael - jsou samostatné osobnosti vyrovnávající se s vlastními činy. Oba dva si především chtějí zachovat důstojnost, pro niž se nebojí podstoupit oběti. Chtějí o vlastním životě rozhodovat sami. Alespoň v těch omezených možnostech, které se jim nabízí. Musí se vyrovnávat s minulostí a vším, co kdy udělali, a zjistit, jestli vůbec mají nějakou budoucnost. 

Schlinkův Předčítač není dílem akčním ani příliš dějovým, nejedná se o klasický milostný příběh ani vyloženě filozofický román, spíše od obého trochu. Je to dílo, které nás nutí k zamyšlení nad vlastním životem a volbami, jimž jsme nuceni čelit. Společnost nás totiž vždy bude posuzovat podle vlastních měřítek bez ohledu na naše přání. Kdo je ve skutečnosti oběť a kdo zločinec? A kdo má právo o tom všem rozhodnout? 

Žádné komentáře:

Okomentovat