Jenny Hanová - P. S. Stále Tě miluju


Střední škola je pro teenagera náročné období. Zvlášť když musí krom úkolů řešit taky trable s láskou. Lara Jean se nikdy nepovažovala za lamačku srdcí, v poslední době se však její vztahy podezřele zamotaly a vyznat se v nich bude vyžadovat spoustu práce. Lara Jean se jednoduše bude muset rozhodnout, kam ji srdce táhne. Ale co když je to ke dvěma klukům zároveň? 

Když Lara Jean přistupovala na smlouvu s Peterem, rozhodně neočekávala, že by jejich předstíraný vztah mohl přerůst v něco skutečného. Ovšem stalo se. A přes sérii nedorozumění se těm dvěma konečně podařilo všechno si vyříkat a začít doopravdy randit. Nemá to však mít dlouhého trvání. Školou totiž otřásá skandální video zobrazující údajný sex mladistvých, jehož hlavní hrdinkou je právě Lara Jean. Peter sice slibuje, že se o všechno postará, Lara Jean si však je naprosto jistá, kdo za nahrávkou stojí. A ani trochu se jí to nelíbí. 

Milostné trable ale nejsou tím jediným, s čím se naše hrdinka potýká. Pořád má zodpovědnost za svou mladší sestru Kitty, o niž pečuje, když je Margot daleko za oceánem, pomáhá otci starat se o domácnost a nepřímo se podílí na Kittiných snahách někoho mu dohodit. Navíc by měla zvážit, jestli si najde brigádu nebo nějakou mimoškolní aktivitu, která by dobře vypadala na přihláškách na vysokou. Přeci jenom jí do maturity zbývá něco málo přes rok a každý bod k dobru se počítá. 

Druhý díl plynule navazuje tam, kde předchozí skončil, a hlavní hrdinka je snad ještě nesnesitelnější než v úvodu série. Může za to zejména skutečnost, že nedokáže najít ani špetičku sebevědomí a neustále se ve vlastních očích sráží. Má tendenci se srovnávat s ostatními, z čehož vždycky vyjde jako ta horší. Výsledkem je chování, které by si zasloužilo pár facek a kbelík ledové vody na hlavu, aby si Lara Jean konečně uvědomila, že není hodno jejího věku. Hrdinka se neumí rozhodnout, co vlastně chce a neustále potřebuje od někoho postrkovat. Zároveň však nezvládá poslouchat dobře míněné rady a sama si tak pod sebou podsekává větev. 

Hlavní zápletkou románu jsou vztahové peripetie náctiletých a jeden místy docela zábavný milostný trojúhelník. Jinak se toho v knize moc neděje. Zdlouhavá je zejména první polovina, kde se neustále dokola řeší údajná sexuální nahrávka. Autorka sice výborně vystihuje americkou mentalitu, kterou "pobuřuje sex a fascinuje násilí", pro Evropana je však nekonečné rozebírání naprosto banální situace dost otravné. Od dob, kdy jsem byla na střední, sice už pár let uplynulo, rozhodně si však nevzpomínám, že by nás sex mladistvých nějak pohoršoval nebo urážel, brali jsme ho jako normální součást vztahu. Mladí Američané jsou však v tomto ohledu výrazně konzervativnější. Skoro by se chtělo říct, že je to pro ně tabuizované téma, ostatně označení "děvka" pro dívku, která spí se svým přítelem, je u nich poměrně běžné. Tento poměrně nezdravý vztah k sexu se promítá i do jejich chování a přivádí je do nepříjemných situací, často vyvolaných banalitou, nad níž by bylo rozumnější mávnout rukou. 

Podobně jako v prvním díle, i v pokračování je zachycení vztahů mezi postavami poněkud povrchní. Postavy sice tvrdí, že jim na sobě navzájem záleží, ale nechovají se podle toho. Jejich vzájemná interakce je minimální, nemluvě o tom, že nejsou schopny se spolu posadit a rozumně si promluvit. Respektive... na jedné straně by dobrá vůle nepochybně byla, ale je ubíjena absolutní dětinskostí Lary Jean, která má sice neustálou potřebu vystupovat jako dospělá, ale svým chováním jasně dokazuje, kolik jí k tomu schází. Místy působí jednání obou hlavních hrdinů velmi nevěrohodně a čtenář marně přemýšlí, co je k němu vlastně vede. Nemluvě o tom, že uvažuje, koho tyhle hry na kočku a myš přestanou první bavit - postavy nebo jeho? 

P.S. Stále tě miluju je nenáročná středoškolská romance s velmi nesnesitelnou hlavní hrdinkou. Zápletka knihy se točí v podstatě pouze kolem potenciálního milostného trojúhelníku, respektive čtyřúhelníku, což by nemuselo vadit, kdyby byly vztahy plasticky vykresleny. To se však autorce nepovedlo. Veškeré zachycované vztahy jsou velmi povrchní, působí nerealisticky a jejich potenciální fungování je navíc neustále narušováno hloupým chováním postav. Takže ano, je to nenáročné, vlastně poměrně milé čtení, které však trpí celou řadou neduhů.

Žádné komentáře:

Okomentovat