Brigid Kemmerer - A Curse So Dark and Lonely


Některé pohádky jsou oblíbenější než jiné. A právě proto můžete některé číst v mnoha různých převyprávěních, kdežto na ty druhé prakticky nenarazíte. Kráska a zvíře patří k příběhům, které si zasloužily desítky různých adaptací a stále inspirují další autory, aby po nich sáhli a přetvořili je k obrazu svému. Brigid Kemmerer na stránkách svého román A Curse So Dark and Lonely vytváří velmi krutý, ale nesmírně fascinující svět, v němž se naše realita mísí s pohádkou. 


Rhen žije v zakletém zámku už celou věčnost. Právě skončila jeho třístá dvacátá sedmá sezóna a on stále neuspěl ve snaze zlomit kletbu, jež na něj byla uvalena. Všechno se vrací zpátky na začátek, do dne jeho narozenin, aby mohla odstartovat sezóna nová, třístá dvacátá osmá. A zároveň úplně poslední. Pokud se mu ani tentokrát nepodaří kletbu zlomit, uvrhne celé své království do věčné zkázy. A to za žádnou cenu nesmí připustit. 

Harper žije ve Washingtonu DC. Její matka umírá na rakovinu, otec je opustil a ona a její bratr se musí protlouct životem, jak jen to jde. Zásadní problém tkví v tom, že jejich otec se dal do spolku s pochybnými lidmi a dluží jim obrovské sumy peněz. Myslel si, že svým útěkem odvrátí od rodiny blížící se katastrofu, ovšem přepočítal se. Harpeřin bratr Jake je nucen s vyděrači spolupracovat, aby jim dali šanci na aspoň trochu normální život. Harper s tím nesouhlasí, ale radši se neptá a kryje bratrovi záda. A přesně to se jí stane osudným. Když jednoho dne na své hlídce spatří podivného muže s pohlednou ženou, s níž má zřejmě nekalé úmysly, rozhodne se jednat a na dotyčného zaútočit. Ženu tím sice zachrání, ona sama se však ocitá na neznámém, tajemné místě, kde není mobilní signál a prakticky ani duše a má zcela nereálný úkol – zamilovat se do svého věznitele. 

Příběh je klasickým retellingem pohádky o Krásce a zvířeti, tudíž jistě není překvapivé, že jedna z dějových linek se točí kolem Rhena, Harper a jejich vyvíjejícího se vztahu. To však zároveň není to jediné, co se v románu děje. Autorka mnohem víc než romantický vztah svých hlavních hrdinů řeší složitou politickou situaci v kouzelné zemi Emberfall, která kvůli kletbě uvalené na zámek trpí. Román je tak mnohem spíš dobrodružným vyprávěním o lidské nezlomnosti a odhodlání prát se za to, co je lidem drahé, než jednoduchou romantikou. 

Román je napsán v ich formě, přičemž se střídají kapitoly vyprávěné Harper a Rhenem. Autorka má velmi prostý styl bez zbytečným kudrlinek, navíc poměrně slušně pracuje s charaktery obou hrdinů, kteří díky tomu nesplývají dohromady, ale snadno se od sebe odlišují. Jak Harper, tak Rhen jsou velmi tvrdohlaví pokud jde o jejich přání, zároveň se však spíše mimoděk hluboce ovlivňují. Rhen je zpočátku arogantní princ uvízlý v bolestínské představě o hrůznosti svého osudu, díky Harper však dospívá v rozumného muže, jemuž víc než na sobě záleží na potřebách druhých. Respektive, naplno se rozvíjí jedna jeho stránka, která dlouho dřímala vskrytu. Harper se zase z ustrašené dívenky zvyklé nechat si poroučet mění v sebevědomou ženu, která se nebojí ozvat, pokud se jí něco nelíbí, a ochotně bude riskovat život pro druhé, protože oni pro ni dělají totéž. 

Kniha se velmi dobře čte, zejména díky velmi propracovaným charakterům, které v průběhu příběhu prodělávají vývoj. Kladně hodnotím také fakt, že přestože do jisté míry je jasné, jak se bude příběh odvíjet, je značně nepředvídatelný a dochází v něm k mnoha nečekaným dějovým zvratům, díky čemuž se autorce především v závěru daří gradovat napětí a čtenář si až do posledního momentu není jistý, jak to vlastně celé skončí. 

A Curse So Dark and Lonely se za mě řadí k podařeným retellingům. Není to první převyprávění Krásky a zvířete, které se mi dostalo do rukou, ale patří u mě k těm lepším. Najdete tady totiž nejen dost přirozený vývoj vztahu hlavních hrdinů, ale také řadu akčních scén a napínavých momentů, včetně samotného závěru. Navíc román otevírá i poměrně zásadní otázky lidské existence a společenské zodpovědnosti, nad kterými není špatné se zamyslet.

Žádné komentáře:

Okomentovat