Sara Hollandová - Everless


Vítejte v Sempeře, zemi, kde si můžete dovolit naprosto cokoliv. Pokud na to ovšem máte dostatek času. Univerzálním platidlem, za nějž se nakupuje i prodává, jsou zde totiž vaše hodiny, dny, týdny, měsíce a roky. Stačí trocha vaší krve, ta správná alchymistická substance a vaše životní pouť bude nenávratně zkrácena přesně o tolik času, kolik jste se ho rozhodli vykrvácet.

Jules žije v Sempeře celý svůj život, vlastně spíš živoří. Jako malá se měla dobře, protože její otec si vydělával jako kovář na panství Everless. Kvůli souhře okolností však museli oba nakonec svůj bezpečný domov opustit a ocitli se prakticky na útěku. Aby přežili, obětuje Julesin otec stále více a více krve. A začíná mu docházet čas. To ovšem Jules za žádnou cenu nemůže připustit.

Dívky už přišla o matku a nerada by ztratila také otce. Rozhodne se proto pro velmi nebezpečný krok - vrátí se na Everless, kde hledají mladé pohledné služebné. Její život tam možná bude v ohrožení, ale aspoň si vydělá dost času na to, aby otci prodloužila život. Ve chvíli, kdy se nechává zverbovat ke službě v paláci, však ještě nemůže tušit, co tam na ni čeká.

Autorka přišla s poměrně jednoduchým, ale dobře propracovaným světem, který dokonale funguje. A je neuvěřitelně zvrácený a krutý. Existují v něm propastné sociální rozdíly - zatímco jedni živoří na hranici přežití, jiní si mohou přehazovat čas lopatou, to však možná není to nejhorší. V tomto světě je univerzálním platidlem čas, toho je však v zemi pouze určité konstantní množství, nikdo si nemůže vyrobit nějaký navíc, protože se mu zrovna chce. Z toho v zásadě plyne, že pokud vám platí, je to časem, který musel vykrvácet někdo jiný, komusi se jednoduše zkrátil život, abyste vy mohli být odměněni za svou práci. Šílené, co?

Autorka navíc přichází s promyšlenou mytologií, která původ Sempery dokonale vysvětluje. A která, ač se to možná na první pohled nezdá, je pro příběh velmi důležitá a výrazně jej ovlivňuje. Sara Hollandová trousí po celém románu drobné náznaky, které samy o sobě ne vždycky dávají smysl, ale na konci se spojí do perfektně fungujícího celku. Řada věcí je úplně jinak, než jste si původně mysleli, a přestože některé zvraty jsou možná lehce předvídatelné, jiné vás překvapí svou nečekaností.

Hlavní hrdinka Jules, jejímaž očima je celý příběh vyprávěn, je v určitých věcech poměrně nesnesitelná, protože je přesvědčená o vlastní pravdě a jen velmi nerada se jí vzdává. Často se u ní projevuje jistá zaslepenost vůči věcem, které jsou na první pohled zřejmé, dokáže však být nesmírně loajální ke svým přátelům a obětovat jim naprosto cokoliv. Nebojí se výzev ani překážek, ovšem má sklony ke zbytečnému riskování, které se jí může stát osudným.

Román Everless je ne úplně typickou young adult fantasy s velmi dobrým nápadem, propracovaným světem a zajímavou zápletkou. Autorka si dobře hraje s napětím, umí ho vyváženě dávkovat a navíc neváhá čtenáře neustále překvapovat. Hlavní hrdinka je sice místy lehce nesnesitelná, ovšem ne na úkor příběhu, tudíž se to dá odpustit. Everless je příběhem s velmi slibným potenciálem a já jsem velmi zvědavá na pokračování. I když podle zklamaných reakcí řady čtenářů se ho tak trochu bojím.

Tímto děkuji Humbooku a albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde.

2 komentáře:

  1. knihu mam na seznamu, ale nespecham na ni, zatim mam v poradniku jinou cetbu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o ni uvažovala už když ještě nebyla česky, takže jsem ráda, že jsem se k ní dostala. Ale naprosto chápu pořadníky. Ten můj neustále narůstá a moc se nezmenšuje. :D

      Vymazat