Cynthia Harrod-Eagles - Království snů


Pokrok nezastavíš. Ještě nedávno byla za vrchol techniky považována parní lokomotiva a najednou tady máme spalovací motory a dokonce letadla. Technologie spějí kupředu ohromným tempem, vynálezci se překonávají a co bylo ještě před pár lety považováno za nemožné, je najednou běžnou součástí života. Škoda že stejně rychle jako technický pokrok nepostupuje i všeobecné smýšlení. Anglie nadále zůstává poněkud zpátečnickou v otázce ženského volebního práva. A není žádným překvapením, že sufražetky si to nehodlají nechat jen tak líbit. 

Šestadvacáté pokračování rodinné ságy o Morlandech nás přenáší na počátek 20. století, do doby převratných změn, jichž jsou všichni součástí. Jessie prožívá svou první londýnskou sezónu a je naprosto nadšená. Plesy, večírky, návštěvy divadel a banketů… Všechno to má pochopitelně jediný účel – ulovit vhodného manžela. Jessie už by dokonce měla vyhlédnutého muže, po němž její srdce prahne. Zdá se však, že on dává přednost její přítelkyni. A přestože Jessie to bolí, nemůže vůči Violet pociťovat nenávist, protože jde po všech stránkách o neskutečně milou osobu, která si rozhodně zaslouží štěstí. 

Jessiein bratr Jack se nadchl pro letecký průmysl. Pracuje sice ve firmě vyrábějící lodě, ovšem to neznamená, že by se nemohl o aviatiku aktivně zajímat. Většina lidí sice nechápe, proč by chtěl kdokoliv překonávat zemskou tíž a vznášet se k nebesům, nadšenci si však nenechají vymluvit, že létání má budoucnost. Teď je to možná jenom poněkud výstřední koníček, ovšem za pár let, kdo ví? Třeba se dožijí dne, kdy budou letadla běžnou součástí životů všech. 

Na Morlandu mezitím panuje klid a mír. Zdá, že všechno zůstává při starém. Teddy, který tady teď trvale žije, nelituje ani penny potřebné pro opravy a snaží se svůj dům udržovat v co nejlepším stavu a zároveň ho i trochu zvelebovat. Vypomáhá mu v tom jeho sestra Henrietta, která nalezla v domě svého dětství útočiště a neumí si představit, že by měla žít někde jinde. Morland má však záhy získat novou paní a kdo ví, jestli nezavede v domě nové pořádky… 

Protože 20. století je bohaté na události i technický pokrok, má autorka bohatou zásobárnu témat, po kterých může sáhnout. Primární zůstává rodinná historie, přičemž pozornost je věnována hrdinům, které čtenáři znají už z předchozích dílů, tentokrát se však do popředí dostává nová generace. Hlavními protagonisty jsou v tomto případě Jessie a Jack, kteří oba reprezentují nadšené mládí nebojící se pokroku a dokonce mu směle vycházející vstříc. Oba se snaží nalézt své místo ve světě a dát životu smysl. Zároveň se však setkávají s nepochopením a nutností bojovat za to, čemu věří. 

Děj je situován částečně do Yorkshiru, částečně do Londýna a dalších anglických měst. Velký prostor je věnován aviatice, stejně jako ženské otázce a neutuchajícímu boji o ženské volební právo. Autorka jako obvykle pracuje s historickými fakty, umně mísí realitu a fikci, využívá skutečných historických postav a situuje je do rolí vedlejších hrdinů jejího vyprávění. Morlandi stále mají výborné konexe a jsou součástí všech významných akcí, k nimž v zemi dojde. 

Přestože nad Evropou se pomalu začínají stahovat mračna, což je v knize několikrát naznačeno, zatím se zdá, že není důvod k obavám. Země prosperuje, rodina je zdravá, šťastná a spokojená, technický pokrok se nedá zastavit… Že to nebude trvat dlouho a celá Evropa se ocitne ve válce, jakou dosud nikdo nezažil, zatím ještě nikdo netuší. A křehké štěstí, k nimž se Morlandům podařilo dospět, možná nebude mít dlouhé trvání.

Žádné komentáře:

Okomentovat