Kelly Oram - Jako ve filmu


Náhoda je zvláštní věc. Někdy by se skoro chtělo říct, že nic se neděje jenom tak, je to osud, který může mít nejrůznější podoby a dost zvrácený smysl pro humor. Občas stačí absolutní drobnost, aby se váš život obrátil o tři sta šedesát stupňů a všechno, co jste až do té doby znali, vzalo za své. Nikde však není psáno, že nutně musí jít o změnu k horšímu. Všechno zlé je totiž pro něco dobré. I to, co se na první pohled jeví jako katastrofa. 

Pokud vyrůstáte jako jedno z trojčat, může se stát, že časem zatoužíte po troše prostoru. Tím spíš, že máte své vlastní cíle a plány a ty se tak úplně neslučují s plány vašich příbuzných. Nate odešel studovat do New Yorku, protože v tom viděl šanci, jak začít nový život bez neustálé dusivé přítomnosti svých bratrů. Jeho plán však bohužel tak úplně nevyšel, protože na NYU ho následovali jak bratři, tak jeho přítelkyně. A přestože to s ním všichni myslí dobře, svým chováním jenom vyvolávají problémy. Když tedy dojde k nehodě, v níž figurují Nate, jeho počítač a kelímek s kafem, je to poslední kapka do poháru jeho trpělivosti. Nate usoudí, že potřebuje prostor. A ten získá jenom tehdy, když se odstěhuje. 

Díky obrovské náhodě narazí Nate ve své oblíbené kavárně na milou stařenku, která má na jeho problém řešení. Její známý totiž shodou okolností shání spolubydlícího. Nate okamžitě kývne na možnost si byt prohlédnout a prostory i okolí ho nadchnou. Má to je jen jeden drobný háček - jeho potenciální spolubydlící Jordan je dívka. Což by se Nateově přítelkyni asi zrovna dvakrát nezamlouvalo. Ovšem Nate skutečně zoufale potřebuje vypadnout z koleje, tudíž tento drobný problém bude se svou drahou polovičkou řešit až později... 

Vypravěčem příběhu je Nate, z jehož pohledu je veškeré dění popisováno. Jedná se o průměrného čerstvého vysokoškoláka s obrovskou vášní pro hudbu. Touží stát se profesionálním muzikantem a uvědomuje si, že je to strastiplná a velmi složitá cesta s nejistým cílem, ale přesto by se svého snu nevzdal ani za nic. Skládání vlastní hudby je pro něj částečně posedlost, především však životní nutnost, bez níž by jeho existence postrádala smysl. V jiných životních otázkách však Nate tak trochu tápe a hledá se. Zvlášť těžké pro něj je najít rovnováhu ve vztazích - rodinných i těch dalších. 

Jordan je poměrně svérázná dívka, která zastává zvláštní teorii - všechno, co se děje, se už někdy stalo v nějakém filmu. Její život jí v tom ostatně dává za pravdu. Je zapálená do filmového průmyslu, jednou by ráda točila skvělé filmy a za svůj nejnovější úkol si vzala seznámit Nata s rozličnými poklady kinematografie. Je to k neuvěření, ale ten kluk je filmem takřka nepolíben. Ovšem Jordan je na tom podobně s hudbou, takže si nemají moc co vyčítat. Ti dva jsou zcela viditelně stejná krevní skupina, perfektně si rozumí a rodí se mezi nimi pevné přátelství. A možná, možná i něco víc. 

Zápletka knihy je poměrně předvídatelná, ostatně se jedná o romantický příběh. To však neznamená, že by se v ději neobjevovala řada překvapivých zvratů. Některé jsou sice kapku průhledné, ale k celkové atmosféře příběhu tak nějak pasují. Román pojednává zejména o mezilidských vztazích a jejich komplikovanosti, ale také o vášni pro umění, kterou ostatní, ne až tak zapálení jedinci, jen těžko chápou. Celé je to milé, sladké až se z toho kazí zuby, ale snad právě proto ideální na léto. 

Každá kapitola je pojmenovaná podle nějakého známého filmu, který je následně v textu zmíněn, často dokonce obsah kapitoly přímo odpovídá zápletce zmíněného snímku. Vzhledem k tomu, že nejsem zrovna fajnšmekr, pokud jde o kinematografii, mi některé názvy vůbec nic neřekly, rozhodně mě ovšem zaujaly, takže si je možná do budoucna pustím. A jen drobná poznámka k milovníkům autorčiny knihy Cinder & Ella. Její protagonisté jsou tady, byť velmi okrajově a spíš mezi řečí, zmíněni. 

Jako ve filmu je v podstatě dost obyčejný a ničím zvlášť nový romantický příběh. Autorka v něm pracuje s žánrovými klišé a nijak se nesnaží o originalitu za každou cenu. Snad právě proto však kniha velmi dobře funguje. Je to odpočinkový, čtivě napsaný román, u kterého můžete klidně vypnout a vychutnat si všechnu tu romantiku.

Žádné komentáře:

Okomentovat