Marissa Meyerová - Nejkrásnější


Královna Levana je v sérii Měsíční kroniky hlavní zápornou hrdinkou. Je prezentována jako bezskrupulózní, mocichtivá a všehoschopná žena, která se nezastaví před ničím, aby dosáhla svých cílů. Napadlo vás však někdy, že pod vší tou krutostí a přetvářkou, se skrývá obyčejný lidský příběh? Kdo je ve skutečnosti Levana a co vedlo k tomu, že se stala tím, kým je? Pohnutou osobní historii měsíční královny odhaluje autorka právě v krátké novele Nejkrásnější

Děj knihy je situován daleko před události v hlavní sérii Měsíčních kronik. Začíná v době, kdy ještě žádná z hrdinek hlavních románů nebyla na světě. Autorka čtenáře přenáší na měsíční dvůr v dobách, kdy sotva patnáctiletá Levana poprvé zakouší, jaké to je žít ve světě plném intrik, kde upřímnost nemá šanci. Právě přišla o rodiče a zůstala jí jenom starší sestra, která k ní však nikdy nechovala žádné zvláštní city. Levana je opuštěná, nikdo se o ni příliš nezajímá a ona jen obtížně hledá způsoby, jak se prosadit. 

Levana je vykreslena jako dospívající dívka strádající citovou vyprahlostí. Nikdo ji nemiluje a ani ona nemá nikoho, koho by mohla milovat. Oddává se tedy snění za bílého dne a přikrášluje si realitu podle toho, jak se jí zrovna v danou chvíli nejvíc hodí. Těžce snáší odmítnutí a stejně tak není schopná se srovnat s tím, že skutečnost se od jejích představ může lišit. Postrádá člověka, který by ji dokázal usměrňovat a udržovat nohama na zemi, případně jí vštípit správné hodnoty. 

Přestože s ohledem na události Měsíčních kronik to může být poněkud překvapivé, Levana má zásadní problém pokud jde o sebevědomí. Neustále osciluje mezi absolutním podceňováním sebe sama a značným přeceňováním vlastních schopností. Je až přehnaně vázaná na svůj vzhled, využívá ho jako nástroj manipulace, ale nedokáže být sama sebou. Občas až ztrácí pojem o tom, kdo ve skutečnosti je, protože neustále hraje nějakou hru a skrývá se za přetvářkou. Odmítá se odhalit lidem a nechat v sobě vidět víc než jen pohlednou skořápku, má zásadní problém s důvěrou... 

Novela je na děj relativně bohatá, veškerá akce však má za úkol charakterizovat Levanu a přiblížit čtenáři její pohnutky. Pravděpodobně si ji nedokážete oblíbit a zřejmě se nezmění ani váš názor na to, že se jedná o manipulativní mrchu, přinejmenším však uvidíte víc do hloubky a bude pro vás snazší ji pochopit. 

Přestože časově děj předchází Měsíčním kronikám, rozhodně bych vám nedoporučovala číst knihu dřív, než dokončíte Cress. V opačném případě byste si totiž vyspoilerovali řadu informací ze série, z nichž některé se dozvíte až ve třetím díle. 

Nejkrásnější je doplňkovou novelou k Měsíčním kronikám, kterou nemusíte pro pochopení série číst vůbec. Pokud však chcete nahlédnout pod povrch královny Levany, rozhodně vám ji doporučuju. Vedle osobního příběhu měsíční vládkyně zde totiž najdete i některé zajímavé informace o životě na Měsíci, které v hlavní sérii nezazní. Vlastně jde o jednohubku, kterou zvládnete za večer, a pokud jste si Měsíční kroniky oblíbili, bude se vám zamlouvat. Autorka totiž neztrácí nic ze svého čtivého stylu a schopnosti čtenáře okamžitě zaujmout. A navíc přináší nový pohled na věci, u nichž vám scházelo vysvětlení. 

Žádné komentáře:

Okomentovat