Jennifer Probstová - Hledání dokonalé lásky


Láska má nejrůznější podoby a dokáže nás neuvěřitelně zaskočit. Objeví se nečekaně, zaútočí ze zálohy a neohlíží se na následky. Hrdiny románu Jennifer Probstové svede dohromady částečně náhoda, částečně jedno hodně nevydařené rychlorande. Kennedy je sebevědomá vztahová koučka, Nate chodící společenská katastrofa. Uzavřou spolu obchodní dohodu, ovšem ani jeden z nich netuší, jak pekelně se situace mezi nimi zkomplikuje. 

Nate pracuje jako raketový specialita a je své profesi plně oddaný. Přesto má pocit, že v zaměstnání tráví až moc času a chtělo by to nějakou změnu. Ideálně by si měl najít partnerku, oženit se s ní a usadit se, aby se mohl vracet do tepla domova. Jeho bizarní vědátorský vzhled a společenská neobratnost ho však předem odsuzují k nezdaru. Během večerního rychlorande zvládne pobouřit či urazit všechny ženy, s nimiž absolvuje krátký seznamovací pohovor, a začíná být přesvědčený, že tudy cesta nepovede. 

Kennedy už se za život potkala s pořádnou řádkou mužů, ale Nate je hodně tvrdý oříšek i pro ni. Jeho nezdvořáctví ji nejdříve pobuřuje, brzy však pochopí, že se za ním neskrývají zlé úmysly. Nate je prostě typickým prototypem potrhlého vědátora, který to s ženami právě moc neumí. Kennedy ovšem miluje výzvy a neexistuje nic, s čím by si neporadila. Stačí přece trochu zapracovat na jeho vzhledu a vybrousit jeho konverzační schopnosti, aby se o něj potenciální partnerky začaly zajímat. Nate se pod jejíma schopnýma rukama začne proměňovat v atraktivního muže a Kennedy záhy zjistí, že ani ona není imunní vůči jeho kouzlu. 

Román v podstatě kopíruje scénář klasického románu z žánru červené knihovny. Setkají se dva, kteří se k sobě podle veškerých předpokladů ani trochu nehodí, protože mají komplikovanou minulost, rozdílné představy o životě, desítky traumat a fóbií... dosaďte si cokoliv chcete. Ani jeden z nich nepopírá, že mezi nimi existuje sexuální přitažlivost, minimálně jeden z nich se však s nepochopitelných důvodů brání vztahu. V tomto ohledu autorka nepřichází s ničím novým ani převratným. Už ve chvíli, kdy knihu otevřete, vám je jasné, jak skončí. Ovšem originální zápletka asi není úplně důvodem k tomu, proč po žánru červené knihovny sáhnout. 

Jennifer Probstová má talent psát s vtipem a lehkostí, její postavy jsou velmi živé a čtení o nich tím pádem zábavné. Nezapírám, občas máte chuť vlepit jim facku, aby se probraly a začaly se chovat rozumně, ale přesto si čtení o peripetiích, jež jim přináší láska, užíváte. 

Kennedy je pekelně tvrdohlavá, a přestože napovrch hýří sebevědomím, uvnitř se chvěje strachy, že někdo odhalí její temná tajemství. Má pocit, že kvůli své minulosti si nezaslouží lásku, že ji ani nikdo milovat nemůže. Všechny své chyby a komplexy pohřbívá hluboko v sobě a před reálnými závazky utíká, protože je to tak snazší. Nate má spoustu předsudků pramenících z jeho života po boku staršího bratra. Především nevěří ve věrnost krásných žen. Jeho zásadní problém ovšem ve skutečnosti spočívá ve značné společenské neobratnosti. Se zápalem pravého vědce sice pročítá všemožné ženské časopisy i erotické romány, jen aby pochopil, co vlastně mají ženy rády, schází mu však cit pro správné uplatnění nabytých vědomostí. Přes ty nejlepší úmysly tak ženy ve svém okolí často uráží. Jeho svéráznost je však v mnohém roztomilá a čtenáře baví. Mezi hrdiny to celou dobu jiskří, jejich rozhovory nepostrádají vtip a vzájemná nenucená interakce jasně naznačuje, že si jednoduše jsou souzeni. Teď už jen stačí, aby na to přišli taky oni dva. 

Hledání dokonalé lásky není žádným literárním veledílem, jako nenáročná oddechovka však funguje perfektně. Román je napsán velmi čtivě, humorně, a přestože se nevyhýbá žánrovým klišé, servíruje je v rozumné míře, takže čtenář nemá potřebu rvát si hrůzou vlasy z hlavy. Pokud jste tedy milovník romantiky a šťastných konců, tahle kniha by vás nemusela zklamat.

Žádné komentáře:

Okomentovat