Jenny Colganová - Báječný krámek s čokoládou


Výroba všeho se neustále vylepšuje a automatizuje, lidi jsou nahrazováni stroji a kvantita hraje prim před kvalitou. Existují však i místa, kde jako by se zastavil čas. Všechno se tam odvíjí ve vlastním, téměř líném tempu a dominuje precizní ruční výroba z těch nejkvalitnějších surovin. A jako třešničku na dortu si můžete vychutnat atmosféru úzkých uliček a starých domů pařížského Ile de la Cité.


Anna pracovala v továrně na výrobu čokolády, dokud se jí nestala poněkud absurdní nehoda s vanou plnou rozpuštěné základní výrobní suroviny. Anna přijde o dva prsty na noze, prodělá si těžkou infekci a vypadá to, že si v nemocnici nějaký ten pátek poleží. Shodou náhod však skončí na pokoji se svou bývalou učitelkou, která se léčí s rakovinou. A aby se navzájem nějak zabavily, Anna souhlasí, aby ji Claire začala učit francouzsky.

Poté, co je propuštěna do domácí péče, musí si Anna najít nové zaměstnání a třeba i nový smysl života. Ten totiž na svém minulém pracovišti poněkud postrádala. S pomocí Claire se proto rozhodne odjet do Paříže a nechat se zaměstnat v dílně na výrobu vyhlášené domácí čokolády. Daleko od domova, v zemi, kde všichni mluví jazykem, jemuž sotva rozumí, má šanci začít znova. A třeba konečně zjistit, kým skutečně je.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, přičemž mírně dominuje Annina současnost, která je líčená jejíma očima v ich-formě. Anně je třicet, ve škole jí to vždycky docela šlo, ale rozhodla se na studia vykašlat a raději začít pracovat, a teď se v životě vlastně docela plácá. Nevidí před sebou žádný pořádný cíl, ani si není jistá, co by chtěla dělat. Paříž by však mohla být její vstupenkou do zcela nového života. V rámci této vyprávěcí roviny se objevují také kratší textové pasáže v er formě vyprávěné z pohledu některé z dalších postav příběhu.

Druhá časová rovina se odehrává v minulosti a je příběhem Claire a jejího pobytu v Paříži před mnoha lety. Zároveň se však tato příběhová linie neomezuje pouze na dívčiny zážitky z francouzského hlavního města, nýbrž ve zkratce mapuje i její další osudy po návratu do Anglie, na něž měl její pařížský pobyt zásadní vliv. Osudy obou hrdinek se proplétají, přičemž spojnicí jsou místa, která navštěvují, a osoby, s nimiž se setkávají.

Román je zejména příběhem o hledání sebe sama a vlastních možností. Hlavní hrdinka je tak trochu dítětem, které dělá první nesmělé krůčky směrem do světa a odhaluje všechny jeho možnosti. Nechybí ani romantická linka, která pasuje ke kulisám Paříže, ale zároveň není nijak zvlášť násilná ani přeslazená, jen možná maličko uspěchaná. Do jisté míry je román i oslavou Paříže, bohémského života a čokolády ve všech jejích podobách.

Báječný krámek s čokoládou je velmi milým příběhem, který pohladí po duši. Nedisponuje komplikovanou zápletkou ani závažnými společenskými tématy, je to však velmi dobře vystavěný příběh o hledání sebe sama a o lásce, která ne vždycky musí mít šťastný konec, což však neznamená, že nemůže být osudová.

Žádné komentáře:

Okomentovat