Jojo Moyesová - Sama sebou


Louisa za sebou má nesmírně náročné životní období, proto se rozhodne, že by měla začít znovu s čistým štítem. Nechává za sebou svou anglickou minulost i přítomnost a vyráží vstříc zářné budoucnosti v Americe. New York slibuje spoustu nových netušených možností a především dobrodružství. Sžít se s městem, kde prakticky nikoho nezná, nebude jen tak. Louisa ovšem nepatří k těm, kdo se vzdávají. A je odhodlaná se s čímkoliv, co si pro ni velkoměsto připraví, popasovat. 

Louisa neměla v životě právě štěstí. Nejprve dlouhé roky žila v zapadlém anglickém městečku, potom se konečně odhodlala trochu poznat svět a přesídlit alespoň do Londýna. V hlavním městě to pro ni ovšem nedopadlo úplně podle jejích představ, a přestože její zdejší pobyt měl i své světlé stránky, Lou je připravená na změnu. Letět sama za oceán je snad její nejšílenější životní rozhodnutí. Will ji však učil, že nemá říkat ne novým výzvám. A proto se popasuje i s touto. 

Zpočátku se zdá, že ji New York semele. Nová práce je pro ni náročná, pohybuje se v neznámém prostředí a navrch nechala všechny své milované daleko za oceánem. Vzdálena jejich radám a prosbám má však konečně příležitost uvědomit si, co od života vlastně čeká. Do této chvíle se snažila být vzornou dcerou, sestrou i přítelkyní, ovšem na sebe vždycky zapomínala. Takže tentokrát to bude pro změnu o ní. 

Třetí příběh Louisy Clarkové se zaměřuje především na její hledání sama sebe, od toho ostatně i název. Naše hrdinka si už v životě stačila prožít poměrně hodně a dostat se do situací, s nimiž by se mnozí z nás nechtěli vyrovnávat. Přestože častokrát stála nad propastí a jen kousek od úplného zhroucení, dokázala se s životem poprat a jít dál. Přesto stále není tak úplně spokojená. Probouzí se v ní těžko identifikovatelný pocit, že touží po něčem víc. Co to má být, ovšem netuší. Přestože v mnoha ohledech prokazuje ohromnou vnitřní sílu, v jiných je pořád ustrašenou dívkou z malého města, která nemá žádné pořádné sebevědomí a nedokáže se ozvat, když se jí děje nějaká nespravedlnost. Na jednu stranu jí nevadí lišit se a provokovat oblečením, na druhou však raději jde s proudem, než aby se prala za vlastní zájmy či názory. 

Rozjezd románu je poměrně pomalý a na děj chudý. Celkově se nedá říct, že by kniha byla dějově nějak zvlášť bohatá. Dojde v ní sice k několika překvapivým zvratům, jinak je to však spíše poklidné vyprávění o hledání sebe sama a svého místa ve světě. Louisa je vlastně tak trochu životní ztroskotanec, který už jednou všechno málem vzdal. Dostala ovšem od života další šanci, kterou by rozhodně neměla promarnit. Vyžádá si to od ní sice ještě spoustu pádů a nešťastných životních rozhodnutí, ale každé jednotlivé z nich ji posílí a posune blíž k osobě, jíž by se jednou chtěla stát. 

V knize nechybí romantika, na první pohled však je zřejmé, že o ni v příběhu zas až tolik nejde. Román se soustředí primárně na hlavní hrdinku a několik dalších lidí, kteří ji obklopují, muži jejího života jsou lehce upozaďováni. Zdůrazňuje se tím hlavní téma knihy, jímž je samostatnost a potřeba vyhranit se vůči světu a objevit v sobě sebelásku bez ohledu na názor okolí. Louisa během příběhu postupně charakterově roste, vyvíjí se a s konečnou platností dospívá. Proměňuje se v zodpovědnou a rozumnou osobu, která se sice neubrání občasné lehké potřeštěnosti, ale v rozumné míře. 

Sama sebou je příjemným uzavřením příběhu Louisy Clarkové. Nenadnáší sice žádná závažná společenská témata, jako tomu bylo v předchozích dílech, zabývá se však intimními problémy lidské existence, zejména cestou k sobě samým a mezilidskými vztahy. Není to román nijak zvlášť náročný ani hluboký, jde však o velmi příjemné pohlazení po duši jako stvořené pro horké letní dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat