Kandare Blake - Tři temné koruny


Narodily se všechny ve stejný den jediné matce, užívat si sesterskou náklonnost jim však bylo dopřáno jen krátce. Mirabella, Arsinoe a Katharina jsou sestry, které se podle dávné tradice mají utkat o trůn. Korunu si totiž může nasadit pouze jedna z nich. Která to bude? Výbušná Mirabella, která dokáže zkrotit bouři i plameny a své nepřátele utopit nebo nechat propadnout do země, nezlomná Arsinoe odolávající všem ústrkům osudu a ovládající zvířata i rostliny, nebo křehká Katharina, která umí namíchat smrtelný jed a bez mrknutí oka do sebe ládovat otrávené jídlo? Chystá se souboj na život a na smrt, z něhož vzejde jediná vítězka... 

Ostrov Fennbirn má poněkud zvláštní tradice. Zdejší královna, když dozraje ten správný čas, porodí trojčata, načež odejde na pevninu. Její dcerušky jsou následně vychovávány vybranou osobou, v šesti letech rozděleny a odeslány k novým rodinám, kde se chystají na svůj budoucí úkol. Utkat se v boji o korunu. Jedna se dostane k travičům, mistrům jedů, kteří dokážou způsobit milosrdnou i nesmírně krutou smrt a navíc jsou vůči jedům naprosto imunní. Druhá zamíří k naturalistům, které poslouchají přírodní síly i zvířata, budují si velmi blízký vztah s rozličnými živými tvory a dokážou přimět květinu rozkvést třeba i v tom největším mraze. A třetí vyroste u elementálů ovládajících živly i počasí, schopných pomáhat i ničit. Dívky na sebe mají zapomenout a musí se naučit vzájemně nenávidět. Jenom tak můžou přežít. 

Blíží se nový nástupnický rok. 365 dní, během nichž se tři dědičky trůnu budou snažit navzájem povraždit, aby ta nejsilnější z nich mohla nakonec usednout na trůn. Zdá se však, že tentokrát je předem rozhodnuto. Katharina se sice odmalička seznamuje s jedy a buduje si proti nim imunitu, přesto je stále velmi slabá a otrávit ji nedá moc práce. Arsinoe je obklopena lidmi ovládajícími zvířata, ona však nedokáže ani zastavit mouchu v letu, natož vládnout něčemu většímu. Jediná Mirabella má pozoruhodný talent, který se nebojí využívat. Živly ji bez zaváhání poslouchají, takže je horkou favoritkou. Ani její nadpozemské schopnosti však možná nakonec nebudou stačit. 

Autorka vymyslela svět, který je ze své povahy nesmírně krutý. Žijí v něm lidé nadaní zvláštními schopnostmi, kteří však vzájemně soupeří, a rivalita je na denním pořádku. Traviči se nikdy nedají dohromady s elementály ani s naturalisty, každá skupina se spoléhá výhradně sama na sebe a touží po moci. Nejde totiž jenom o to, která královna nakonec bude vládnout. Po jejím nástupu na trůn totiž bude ustanovena Černá rada z příslušníků její vlastní frakce a vládu nad ostrovem tak získají traviči, naturálové nebo elementálové. A to je velmi lákavé pomyšlení. Víc než samotné královny v příběhu intrikují jejich poručníci. Jejich svěřenkám jde možná o život, ale pro ně je ve hře mnohem víc - moc. Moc, jíž se žádný z nich dobrovolně nevzdá. 

Příběh je vyprávěn ve třetí osobě střídavě z pohledu všech tří královen, sem tam se mihne i nějaká další postava. Díky tomu má čtenář šanci postupně se seznámit s Katharinou, Mirabellou i Arsinoe a podívat se na výzvy, jimž čelí, jejich očima. Právě v tom však spočívá největší úskalí knihy. Každá z dívek je úplně jiná a každou je snadné si oblíbit nebo ji přinejmenším pochopit. Zvolit jedinou, které fandíte, je úkol téměř nadlidský. V první čtvrtině knihy sice královny lehce splývají a všechny se jeví úplně stejně, jak však příběh postupuje, objevují se jejich osobité charakteristiky a specifické vlastnosti, díky nimž je brzy dokážete rozlišit. 

Přestože román slibuje v anotaci krvavé dvorské intriky, ve výsledku se jich nedočkáte. Příběh spíše poklidně plyne a v prvních třech čtvrtinách knihy se téměř nikam neposouvá. Zdá se, že hlavním cílem autorky bylo přiblížit čtenářům postavy a pomoci jim vybudovat si s nimi vztah, než je nechá bojovat proti sobě navzájem. To je ostatně pochopitelné, protože díky tomu je vývoj událostí mnohem nepředvídatelnější a čtenář, který se postupně sžívá se všemi třemi hrdinkami, se dostane do situace, kdy nechce o žádnou přijít. Teprve v samotném závěru knihy, jakmile se přiblíží začátek Nástupnického roku, začne příběh nabírat tempo, kapitoly se zkracují a dochází k několika nečekaným zvratům. Román končí přesně v momentu, kdy má čtenář pocit, že to konečně začíná být zajímavé. 

Tři temné koruny rozhodně mají značný potenciál, který možná není zcela vytěžen. To však může být dáno i skutečností, že se jedná o první díl chystané tetralogie a čtenář se nejprve musí seznámit s příběhem i postavami. Na rozdíl od jiných YA fantasy příběhů, kde je předem nalinkováno, kdo vyhraje (protože obvykle je to hlavní hrdina), ve Třech temných korunách není nic jisté. Všechny tři dívky mají stejné šance, tak která to nakonec bude? Já osobně straním Arsinoe. A které z nich se rozhodnete držet palce vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat